Jak zprovoznit LTE Internet v NB a WiFI připojení k síti?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jege 5. 8. 2023 18:36

Potřeboval bych zprovoznit notebooku přes LTE modem k Internetu a současně přes WiFi k lokální síti. Jde o to, že na síti je tiskárna, na kterou potřebuji tisknout a současně být připojen k Internetu. Teď funguje buďto připojení k Internetu přes interní LTE modem anebo tisk na síťové tiskárně přes WiFi připojení, ale ne oba najednou.
Apple iPhone 13 Mini 128GB Black|Apple iPad mini Cellular 256GB|Apple Watch Series 8 45 mm Cellular Graphite Steel|Apple AirPods Pro 2 (2022) | Apple MacBook Air 13,3"/M1/ 8GB/256GB/stříbrný.
jege
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 5. 8. 2023 19:10

Použít router.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 5. 8. 2023 19:23

Technicky neni duvod, aby to nefungovalo oboji zaroven. Ale muze tam byt spousta ruznych nastaveni, at uz v UEFI nebo na urovni OS muze byt asi nastaveno, ze pokud je pripojena WiFI tak se LTE nema pouzivat.

Vic tezko radit. Kolik detailu v otazce, tolik v odpovedi.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jege 5. 8. 2023 19:27

A co ten s tím má co společného, když je to záležitost vhodného nastavění na notebooku? Jinak externí LTE modemrouter tam je, na něm je právě založená ta lokální síť, do které je zapojená síťová tiskárna a kdysi byla SIM s Internetem právě v tom externím LT modemrouteru, ale jelikož jsem v kanceláři jenom občas, raději bych tu SIM s Internetem strčil do interního LTE modemu v notebooku a lokální síť s externím LTE modemrouterem připojoval přes WiFi jenom jako fakt lokální.

Tady je to popsáno s celou historii, ale řešení jsem se tam nedočkal: https://pc.poradna.net/questions/314628 ... kalni-siti
Apple iPhone 13 Mini 128GB Black|Apple iPad mini Cellular 256GB|Apple Watch Series 8 45 mm Cellular Graphite Steel|Apple AirPods Pro 2 (2022) | Apple MacBook Air 13,3"/M1/ 8GB/256GB/stříbrný.
jege
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 5. 8. 2023 19:45

Nesdělil jsi žádné detaily síťové topologie.
Co s tím?
Standardním řešením je nastavit pro LAN i WAN jinou metriku.
Např. pro WAN/LTE 300 a pro LAN 100 apod.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jege 5. 8. 2023 19:51

A jaké přesně detaily potřebuješ? Tady jsou dostupná připojení na notebooku, potřebuji aby současně fungovalo mobilní připojení a WiFi: https://pc.poradna.net/files/97417-pripojeni-jpg

-- 5. 8. 2023 21:10 --

Milanr1 píše:Nesdělil jsi žádné detaily síťové topologie.

Fajn, takže máš externí LTE modem/router s WiFi, do kterého strčíš SIM s Internetem, kabelem připojíš síťovou tiskárnu a přes WiFi připojíš notebook. Všechno zprovozníš, z NB se dostaneš na Internet a můžeš současně i tisknout na síťové tiskárně.

Jenže ten NB má i interní LTE modem a Ty potřebuješ mít tu SIM s Internetem raději v něm, abys měl přístup k Internetu kdekoliv, kde jsi zrovna s NB, ale zase když přijdeš do kanceláře, kde máš ten externí LTE modem/router s WiFi, tak se chceš připojit do lokální sítě a mít současně přístup do Internetu přes interní LTE Modem, ale i moznost tisku na síťové tiskárně bez toho, abys přehazoval SIM do externího LTE modem/routeru s WiFi anebo abys musel vypínat jednu z možností, když chceš použít tu druhou.

Jak to uděláš a co nastavíš ve standardních Windows 10? :hm
jege
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 6. 8. 2023 10:17

Co udělám? Nebudu dávat neplatný odkaz a napíšu přesný typ notebooku a OS, pokud chci opravdu dobrovolnou radu.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jege 6. 8. 2023 11:27

DELL 5290 2v1 a Windows 10 Pro 22H2. Opravený odkaz: http://imgway.cz/s/963e
jege
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 6. 8. 2023 15:38

Opravdu jsi pořídil Dell z roku 2018 na Allegru?
Obrázek mi nic neřekl, vše je buď zakázané nebo nepřipojené.
Pročetl jsem si historii a vidím, že máš ověřenou nefunkčnost.
Mrknul jsem na manuál https://dl.dell.com/topicspdf/latitude- ... _cs-cz.pdf
Jestli je to problém tabletu nebo to jen neumí Win - otázka. Máš správné ovladače? https://www.dell.com/support/home/en-us ... op/drivers

Máš vyzkoušeno, že i při vyjmutí SIM modemrouter funguje (na WIFI) a přiděluje adresy (třeba mobilem)?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 8. 2023 15:56

V té poslední větě (router) bych též viděl potenciál k řešení.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod jege 6. 8. 2023 16:17

Ne, ten DELL mám již delší dobu, ten odkaz je jenom upřesnění, o jaký NB se jedná. Samozřejmě, že je všechno zakázané, protože jsem momentálně na ethernetovém připojení a název sítě je má identifikace, takže jsem jej na moment screenshotu zakázal. A jasně jsem napsal, že lokální síti bez SIM se NB připojí a připojí se i přes interní LTE modem k Internetu, ale nedokáže to současně. Chtělo by to nějak přemostit.

Mám dojem, že po připojení na lokální síť se snaží získat přístup na Internet přes externí LTE modemrouter, ve kterém ale není SIM, protože přitom vypíše něco ve smyslu, že nemá přístup do Internetu. :hm
jege
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 7. 8. 2023 09:19

"...na lokální síť se snaží získat přístup na Internet přes externí LTE modemrouter, ve kterém ale není SIM, protože přitom vypíše něco ve smyslu, že nemá přístup do Internetu."
To je správně, Win to tak vypisují. Ale dostaneš IP adresu i z té lokální sítě? Lze pinknout na IP tiskárny?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jege 7. 8. 2023 17:57

Tak když síťová tiskárna tiskne, tak asi jí NB vidí, ne? Nebo něco špatně chápu? :hm
jege
Junior

Odeslat příspěvekod jege 9. 8. 2023 11:29

Tak momentálně jsem v kanceláři a zkouším danou sestavu. Nové poznatky: připojení k Internetu přes interní LTE modem normálně funguje a přes WiFi lze připojit i lokální síť s externím LTE modemrouterem a normálně tisknout přes síťovou tiskárnu. Bohužel po připojení lokální sítě přes WiFi přestane fungovat připojení k Internetu přes interní LTE modem a NB se snaží přistupovat k Internetu přes externí LTE modemrouter, u kterého zahlásí, že nemá přístup k Internetu a po vytažení SIM z externího LTE modemrouteru, že nemá SIM.

Jak donutit NB přistupovat na Internet přes interní LTE modem i případě, že přes WiFi je připojená lokální sít s externím LTE modemrouterem? Možná by šlo zakázat modem na externím LTE modem routeru, ale zatím si nemohu vzpomenout na heslo ... Edit: Tak na heslo jsem si vzpomněl, ale vypnutí modemu tam není, jenom přepnutí na LTE SIM anebo DSL kabel.

A ješte, při pokusu o přístup na Internet s lokální sítí připojenou přes WiFi mi prohlížeč napíše:
Připojení tohoto webu není zabezpečené.Server http://www.seznam.cz používá nepodporovaný protokol.
ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
Nepodporovaný protokol
Klient a server nepodporují společnou verzi protokolu SSL nebo sadu šifrování.

Po vypnutí WiFi stránka normálně naběhne ...

A ještě když při funkčním připojení přes interní LTE modem dám přes WiFi připojit lokální síť, tak se otevřené nové okno, kde je krátce http://www.msftconnecttest.com/redirect a pak se to přesměruje na administraci externího LTE modemrouteru. :hm
jege
Junior

Odeslat příspěvekod jege 9. 8. 2023 14:03

Tohle bych potřeboval: Preference LAN připojení místo Wi-Fi, ale ve Windows 10 kartu Adaptéry a vazby nemám.
jege
Junior

Další stránka