Mikrotik - odchycení komunikace wifi dongle u FVE

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Verxes 21. 8. 2023 18:47

Ahoj, mám Mikrotik, nastavený jako hlavní router, běží na něm DHCP a základní Firewall. K němu mám kabelem druhý Mikrotik s Wifi, vypnutý firewall, vypnuté DHCP. Veškerá komunikace tak jde přes ten hlavní router.
Problém mi nastal, když jsem chtěl připojit Wifi dongle, který mám u solární elektrárny - ten se připojuje na 2,4Ghz Wifi, zadá se mu síť a heslo a měl by se spojit, začít komunikovat se serverem na Cloudu a každých 5 minut tam odeslat data, abych mohl sledovat provoz FVE.
Akorát se mi to na tom Mikrotiku nedaří vůbec zprovoznit. Když to připojím přes Hotspot v mobilu, tak to funguje a připojí se to v pohodě. Přes Mikrotik mi neproběhne žádná komunikace. Otázka je, jak zjistit, na čem to padne a co to zařízne? Dal jsem do Firewallu i pravidlo Chain=forward action=accept (všechno téhle lokální IP povol) a přes tohle pravidlo to vůbec neprojde. Jelikož netuším na jaký porty přesně a kam na jaký servery konkrétně to komunikuje, potřeboval bych poradit, jak odchytit tu komunikaci v nějakém logu, abych věděl, kam se to snažilo dostat. Dík
Verxes
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 22. 8. 2023 10:23

Zalezi na tom, jak to mas nastavene. Tipnul bych na nejaky problem s defaultni branou nebo IPv6 (ale to je nepravdepodobne, pokud je dongle jen na 2,4GHz WiFi). Firewall by v tom figurovat nemel, jde o spojeni ven.

Muzes zkusit "torch" na konkretnim rozhrani (idealne asi WiFi interface). Pokud to nebude stacit, tak Tools / Packet Sniffer

Da se to mimochodem nastavit i tak, ze Mikrotik bude v realnem case posilat zachycene pakety nekam jinam, treba na PC s bezicim Wiresharkem. Navody jsou na Internetu.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 22. 8. 2023 19:02

Podle mě bude problém v zabezpečení.

Taky jsem chvíli takový klíč používal a funguje to s mikrotikem v pohodě.

V zabezpečení mám pouze zaškrtnuté aes ccm a vybrané jenom wpa2 psk a bez problémů.

Samozřejmě pak může být zrada ve firewallu pokud tam něco blokuješ.

Jinak skoukni zda dostal od DHCP IP adresu.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 22. 8. 2023 20:31

To je dobry tip,ja jsem tak nejak predpokladal ze k pripojeni na wiFi doslo.

Pokud to neni jiste, tak staci zkontrolovat na Mikrotiku seznam WiFi klientu, jestli je tam to zarizeni pripojene.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý