Přístup k NAS z jiné sítě

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Trdlo1 31. 8. 2023 20:25

Zdravím, potřeboval bych poradit.
Mám doma takovouto síť:
-Anténa poskytovatele (DHCP má aktivní, IP 192.168.1.1)
-switch do kterého je zapojena NAS o kterou mi jde a můj router d-link dir 2150 (IP 192.168.0.1)
-výše zmíněný router který mi doma vytváří WiFi síť a je klid němu připojena televize LG.

Potřebuji nějak získat přístup z televize do NAS, která je ale v jiné podsíti.
Pokud by byl někdo ochotný mi vysvětlit jak nastavit směřování portů, nebo nějaké jiné řešení, budu velmi vděčný.
Trdlo1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 9. 2023 07:04

A je nějaký důvod, proč máš NAS na jiné podsíti?
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Trdlo1 1. 9. 2023 07:13

Z důvodu přístupu k NAS z vnějšku, kdy mi ISP přidělil port přímo, ale vnitřní síť je stále oddělená.
Trdlo1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 9. 2023 08:48

... tohle lze vyřešit port-forwardingem z vnitřní sítě, potřebuješ od ISP akorát veřejnou IPv4, nebo mít rovnou IPv6.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Trdlo1 1. 9. 2023 09:17

Za IPv4 bych si musel platit, s IPv6 si netykám, zatím vím že to router umí, jen to neumím nastavit
Trdlo1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 9. 2023 20:33

Pokud máte model, který má dva vstupy LAN, může být NAS souběžně připojen do dvou sítí - je dobré psát dotazy včetně typů zařízení.
Další možností je USB WiFi adaptér. Podívejte se, zda jsou podporovány a opět jej můžete použít pro připojení do druhé (domácí) sítě.
A samozřejmě, pokud je jednotka viditelná z venku, měla by ji vidět i TV (Plex server nebo VLC).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod jarx 6. 9. 2023 11:17

Jednoduché řešení.
NAS stačí píchnout do lokální sítě k ostatním zařízením (samozřejmě se správnou IP konfigurací) a na routeru (D-Link) přesměrovat port od poskytovatele na NAS, aby byl nadále dostupný i z internetu.

Jak nastavit portforwarding na D-Linku : https://www.manua.ls/d-link/dir-2150/manual?p=77

Zjednodušeně:
1. NAS do lokální sítě (za svůj router)
2. na NAS nastavit IP z lokálního rozsahu (např. 192.168.0.200)
3. na routeru D-Link nastavit port forward příchozí port od poskytovatele nasměrovat na IP 192.168.0.200 (NAS).
4. hotovo
jarx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 6. 9. 2023 18:02

Proč providerův kabel nevede do WAN portu D-linka a switch není připojený do LAN portu Dlinka, aby bylo všechno na jedné síti? Pokud je D-Link od switche daleko, byly by natažené dva kabely, ale to snad není takový problém.

Nebo se snad jedná o něajký switch s PoE, který napájí providerovo zařízení?

(Tyhle dotazy, kde se tazatel neobtěžuje napsat typy všech zařízení, se odpovídají velmi těžko.)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod eviljack 7. 9. 2023 06:39

A proč nepíchneš telku na wifi toho svého D-linku?
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 7. 9. 2023 20:45

eviljack: Vždyť to tak má... To NAS je připojený před router do jiné sítě. Stačilo by nakonfigurovat router jako AP, ale to tazatel nechce. Asi má strach, že by se provider pokoušel dostat se mu do počítače nebo já nevím, čeho.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod eviljack 8. 9. 2023 10:10

Pravda, špatně jsem to přečetl. Ideálně, jak říkáš, přepnout Dlink a je to.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior