Jak správně propojit dva routery přes Wi-Fi?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MgX 16. 12. 2023 14:08

Ahoj,

nechtěl jsem otravovat dotazem, čerpal info z netu. Bohužel jsem nedosáhl úspěchu.

Co potřebuji? Potřebuji v jedné místnosti napojit zařízení kabelem k routeru, který se ale k hlavnímu routeru musí připojit přes Wi-Fi, protože kabel tam aktuálně není možné dostat.

Oba routeru jsou od TP-Linku, konkrétně AX73 a starý WDR4300. Nový je hlavní, starý sekundární.
U starého jsem nahodil IP adresu na LAN z rozsahu DHCP hlavního routeru, vypnul jsem DHCP, vypnul NAT, firewall atp, aktivoval WDS Bridge a zadal MAC adresu hlavního routeru, respektive jeho Wi-Fi části, a to do obou frekvencí, tedy 2,4 i 5 GHz. U sekundárního routeru jsem ještě pozměnil SSID pro obě frekvence Wi-Fi a zadal nové heslo, které není stejné, jako u Wi-Fi hlavního routeru. Obě zařízení jsem restartoval.

K sekundárnímu routeru se připojím jak přes Wi-Fi, tak kabelem, ale bez přístupu k internetu, což píší všechna zařízení. Protože v hlavním routeru sekundár nevidím, schválně jsem zkusil aktivovat DHCP u sekundáru. V té chvíli mně hlavní router nahlásí, že je přítomno nové zařízení, a to na mnou preferované IP adrese. Takto vidím, že oba routeru jsou svázány. Toto také potvrzuje pohled na STATUS po připojení do rozhraní sekundárního routeru, kdy v položce WDR Bridge vidím „RUN“, a to u obou frekvencí, tj. 2,4 i 5 GHz.

Kde dělám chybu? Proč zařízení neprojdou až do internetu? Zabezpečení Wi-Fi je u hlavního routeru WPA2/WPA3 Personal, u sekundárního WPA2, protože WPA3 neumí. Heslo jsem zadal shodné, jako pro Wi-Fi na hlavním routeru. Zde si myslím, že chyba není, když obě zařízení by měla být spojena.

Předem všem ochotným děkuji za radu.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod polda 16. 12. 2023 22:17

Je na připojení hodně zařízení? Proč Bridge ?Nestačilo by AP?
Ikdyž oba TP ,nemusí být kompaktibilita.

https://youtu.be/krcjZNSXsGs?si=O0mezODAD6ux8e-M
polda
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 16. 12. 2023 22:29

Je mně jedno, jakým způsobem se oba routery budou „bavit“. Prostě potřebuji, aby sekundární byl k hlavnímu připojen přes Wi-Fi. Sekundární ale nelze jednoduše nadefinovat v originálním softwaru jako klient. Proto jsem našel na netu návod na propojení přes Bridge. K sekundárnímu pak potřebuji připojit zařízení kabelem, neboť toto neumí bezdrát.

Kluci mně dali ještě tento link.. https://www.tp-link.com/cz/support/faq/440/ . Mám to nastaveno snad zcela přesně. Navíc jsem zkoušel různé alternativy/kombinace. Ale nic. Jasně, můžu koupit AX23 s podporou EasyMesh a snad by to fungovalo. Teoreticky bych mohl dát do WDR4300 alternativní software, ale... Přeci by to mělo fungovat už takto.

Sekundární router by měl mít dva základní úkoly. Hlavně nechat na net připojit ono zařízení, které bych k němu připojil kabelem. A pokud by to šlo, tak by i rozšířil/vylepšil Wi-Fi v místě svého působiště.

Na hlavním routeru jede několik různých zařízení. Jak přes kabel (něco je připojeno přes dva switche), tak přes Wi-Fi.

-- 16. 12. 2023 22:32 --

Tady je emulátor k WDR4300. V origo FW nemám možnost ho přehodit do jiného režimu.

https://emulator.tp-link.com/TL-WDR4300/Index.htm
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod polda 16. 12. 2023 22:55

polda
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 16. 12. 2023 22:57

Ping z počítače připojeného k sekundárnímu "routeru" (v bridge už to není router) na hlavní router projde?
ipconfig /all počítače připojeného k sekundárnímu "routeru" říká co? Jakou má IP-adresu? Je to adresa sítě hlavního routeru? Jakou má bránu, DNS? Je to adresa hlavního routeru?
Zajímá mě stav při vypnutém DHCP serveru na sekundárním zařízení, popřípadě i při zapnutém.

Pracovní hypozéza: píšeš: "vypnul jsem DHCP". Musíš vypnout DHCP server, nevypnul jsi místo toho DHCP klienta (na WAN)?
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Denkez 17. 12. 2023 09:05

Sice ti neodpovím na tvou otázku (konfigurace 2 routerů), ale stejný problém:
MgX píše:Co potřebuji? Potřebuji v jedné místnosti napojit zařízení kabelem k routeru, který se ale k hlavnímu routeru musí připojit přes Wi-Fi, protože kabel tam aktuálně není možné dostat.

jsem vyřešil k naprosté spokojenosti tímto.
Konkrétně se jednalo o připojení IPTV STB od VF, který disponoval jen LAN připojením, a to v místnosti, kam by se kabel táhl jen velmi obtížně.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 17. 12. 2023 10:52

vladimir

Pro úplnost.

Hlavní router TP-Link AX73. Klasické nastavení pro běžné využití s DHCP, bezpečnostními prvky. Aktuálně vypnutý OneMesh a EasyMesh.

Sekundární router TP-Link WDR4300 (nejnovější dostupný originální FW). Nastavení dle návodu pro spojení dvou routerů přes Wi-Fi.
WAN port není připojen kabel, WAN nastavení je dynamické získávání IP, nicméně není kabel, není IP.
LAN port kabel od NTB z důvodu nastavení, LAN IP ručně zadána 192.168.1.43 (router je WDR4300, proto 43, dobře se to pamatuje. Nicméně jsem zkoušel i IP z rozsahu DHCP hlavního routeru. Tato IP je z rozsahu hlavního routeru, ale mimo DHCP.)

Wi-Fi na sekundárním routeru aktivní, zkoušel jsem WDS Bridging na obou frekvencích Wi-Fi, nakonec, dle návodu, mám využít pouze jednu. Proto zkouším přes 2,4 GHz. Na ní získány údaje přes SURVEY tlačítko a vybrány z tabulky. Doplněno jen heslo k Wi-Fi, které se využívá na hlavním routeru pro spojení obou zařízení.

Na sekundárním routeru vypnutý firewall, NAT, UPnP, print server, filtrace MAC adres a další.

Reakce na Tvůj požadavek.

Po ručním zadání IP 192.168.1.43 do sekundárního routeru, přičemž je vypnutý DHCP server, dostávám tento výsledek
IPConfig all DHCP off FOR.png

Při stejné akci, ale aktivním DHCP serveru, dostávám tento výsledek
IPConfig all_DHCP on FOR.png

Pakliže znovu vypnut DHCP server, sem tam dojde k tomuto... a nelze se na router dostat
IPConfig po DHCPoff_výpadek FOR.png

Příkaz PING dává střídavě tyto výsledky. Schválně jsem PINGal na konkrétně na tyto IP.
PING 1 FOR.png

PING2 FOR.png

-- 17. 12. 2023 10:56 --

vladimir píše:...

Pracovní hypozéza: píšeš: "vypnul jsem DHCP". Musíš vypnout DHCP server, nevypnul jsi místo toho DHCP klienta (na WAN)?

Ne, je vypnutý DHCP rozsah pro LAN. U WAN byla aktivní statická IP, jen ze srandy jsem zkusil přehodit na dynamiku, byť WAN je mimo hru, protože do WAN portu nejde aktuálně žádný kabel. Předpokládám tedy, že nastavení WAN nehraje pro můj požadavek roli

-- 17. 12. 2023 10:59 --

Denkez píše:Sice ti neodpovím na tvou otázku (konfigurace 2 routerů), ale stejný problém:
MgX píše:Co potřebuji? Potřebuji v jedné místnosti napojit zařízení kabelem k routeru, který se ale k hlavnímu routeru musí připojit přes Wi-Fi, protože kabel tam aktuálně není možné dostat.

jsem vyřešil k naprosté spokojenosti tímto.
Konkrétně se jednalo o připojení IPTV STB od VF, který disponoval jen LAN připojením, a to v místnosti, kam by se kabel táhl jen velmi obtížně.

Chápu. Kdybych šel touto cestou, vezmu rovnou AX23 za tisíc něco korun a měly by oba routery fungovat v rámci OneMesh/EasyMesh technologie. Jenže chci využít, pokud možno, starý router, protože budoucí řešení bude zřejmě jiné. Tudíž jsem chtěl využít zařízení, které mám doma zadarmo.

-- 17. 12. 2023 11:00 --

polda píše:Myslím že vyřešeno.......https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/78362

V mnou využívaném originálním FW (poslední verze) je na Wi-Fi rozšíření pro Wi-Fi Bridging. Tudíž laicky a v návaznosti na info z netu si říkám, že by to jít mohlo.

Díky všem za ochotu a Váš čas.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod rhado 17. 12. 2023 17:02

kdysi jsem řešil něco podobného, a nejjednoduší pro mě bylo do routeru nahrát openWRT a v režimu klient jsem se na wifi připojil bez problémů
rhado
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 19. 12. 2023 18:24

Chápu, znám tento názor, nicméně jsem toužil vše dořešit klasicky. Vzhledem k tomu, že výrobce dává přímo návod, který jsem využil, domníval jsem se, že je někde jen drobná chyba, která po odstranění dovolí připojit konečně zařízení k internetu, tj. že komunikace bude probíhat správně.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 20. 12. 2023 21:49

MgX píše:Oba routeru jsou od TP-Linku, konkrétně AX73 a starý WDR4300. Nový je hlavní, starý sekundární.
U starého jsem nahodil IP adresu na LAN z rozsahu DHCP hlavního routeru, vypnul jsem DHCP, vypnul NAT, firewall atp, aktivoval WDS Bridge a zadal MAC adresu hlavního routeru, respektive jeho Wi-Fi části, a to do obou frekvencí, tedy 2,4 i 5 GHz. U sekundárního routeru jsem ještě pozměnil SSID pro obě frekvence Wi-Fi a zadal nové heslo, které není stejné, jako u Wi-Fi hlavního routeru. Obě zařízení jsem restartoval.

Statickou IP je třeba nastavit mimo rozsah DHCP. Tj. na primárním routeru nastavíš DHCP např. 192.168.1.10 - 192.128.1.200 a na sekundárním pak IP 192.168.1.210/maska 255.255.255.0/brána 192.168.1.1. Zbytek vypadá OK. Po uložení doporučuji oba routery na chvíli vypnout, aby se dokonale vymazaly cache.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 20. 12. 2023 22:16

Zkoušel jsem, vypnul jsem. Nefunguje. Netuším proč.
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 20. 12. 2023 22:24

Zkoukni nastavení WAN i LAN. Na dálku nelze určit, jaké volby jsou po vypnutí NATu dostupné.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 21. 12. 2023 08:18

Díky, je tu link na emulátor prostředí WDR4300, nicméně ano, tam nelze nasimulovat uložení hodnot s proměnou dalších. Je to jen virtuální prohlídka prostředí.

Jakmile bude chvilka, vyzkouším několik dalších věcí a následně sem dám výsledek. Myslím si, že někde je nějaká drobnost, kvůli které to nefunguje. Jen přijít na to kde.

Ještě zopakuji, že NAT jsem vypnul, obdobně UPnP, vše ve Firewall/VPN/ALG. Ve WAN nic není zadáno, bo WAN=WAN port s kabelem, ale tam žádný není zapojen. V LAN mám zadánu IP mimo rozsah DHCP, ale z rozsahu hlavního routeru. Zkoušel jsem více variant. Vypínal jsem, restartoval, ale nic.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 22. 12. 2023 17:09

Takže to vypadá, že problém je v novém AX73, který WDS režim nepodporuje... už jede na principu MESH. Tudíž mé nastavení bylo zřejmě OK, ale chyba byla v nekomunikaci od nového stroje.

Díky všem za Váš čas. Zvažuji tedy přechod na DD-WRT/OpenWRT. Hlavně chci mít jednoduché rozhraní pro (i tyto složitější) nastavení. Tedy nejen pro naprostý základ. Proto i DD-WRT, které si myslím, že je přehlednější.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 23. 12. 2023 11:45

Spíše než o nepodporu, půjde o nekompatibilitu. Např. tady ve vlákně borec píše, že WDS na AX73 mu chodí s Mercusys MR50G, ale ne s TP-Link TL-WR2543ND.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Další stránka