Nefunkční propojení MikroTik Chateau 5G ax s ASUS DSL-AC51

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jiri.filip 3. 3. 2024 11:22

Nedaří se mi propojit 5G router/modem MikroTik Chateau 5G ax s modem/routerem ASUS DSL-AC51, do kterého je zapojen VoIP telefon Grandstream GRP2602P, aby současně fungovalo připojení PC k Internetu z MikroTik a SIP účet nastavený ve VoIP telefonu byl připojen k lince.

Původní zapojení: Pevné připojení k Internetu od O2 po metalické lince -> modem/router ASUS DSL-AC51 -> PC. Paralelně s modem/routerem byl na metalickou linku přes rozbočku připojen analogový telefon.

Dočasné zapojení z důvodu odchodu od O2 jak s připojením k Internetu, tak i s hlasovými službami na pevné lince, a to do doby než bude uzavřena smlouva s novým poskytovatelem pevného připojení k Internetu:
1. 5G router/modem MikroTik Chateau 5G ax -> PC
2. 5G router/modem MikroTik Chateau 5G ax -> Modem/router ASUS DSL-AC51 -> VoIP telefon Grandstream GRP2602P

Potřeboval bych, aby po tuto dočasnou dobu fungovalo jak připojení k Internetu, tak i volání z VoIP telefonu. MikroTik je umístěn vedle PC. Kabelové propojení Grandstream, umístěného v jiné místnosti, s MikroTikem není bohužel možné. Tento model Grandstream neumí Wi-Fi.

Před pár lety jsem bez problémů zprovoznil domácí Wi-Fi síť ze 2 různých modelů routerů NETGEAR, zapojených za modemem od O2, který jsem přepnul jen do módu modemu. Předpokládal jsem, že postup by zde měl být podobný.

Výchozí adresa pro přihlášení do MikroTik: 192.168.88.1. DHCP server range je defaultně nastaven na 192.168.88.10-192.168.88.254.
Výchozí adresa pro přihlášení do ASUS: 192.186.1.1

V ASUS jsem vypnul připojení k Internetu (WAN) a přiřadil mu adresu 192.168.88.2. V tomto stavu a když byla současně realizována propojení 1. i 2. výše, při pokusu o připojení k jakékoliv internetové stránce vůbec nedojde k připojení k Internetu a zobrazí se stránka s odkazem na nastavení ASUS, kde bych měl povolit připojení k Internetu. Grandstream také není připojen k lince.

V dalším kroku jsem v ASUS vypnul DHCP server a uložil změnu nastavení. Nyní se mi sice nezobrazuje stránka pro připojení k nastavení ASUS, ale připojení k Internetu stále nejde. Grandstream logicky není připojen k lince.

Pokud v kroku 2. výše odpojím v MikroTik kabel vedoucí k ASUS, Internet funguje bez problémů.

Již mne nenapadá, v čem by mohl být problém. Předem díky za případné tipy.
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 3. 3. 2024 12:04

V jedné síti samozřejmě jen jeden DHCP server.
ASUS by měl mít Bridge Mode. Potom WAN vstup funguje pro vstup z Mikrotik.
Rozhraní nastavení ASUS nastavit na získání IP rezervované v Mikrotik přidělením pro MAC (EA) adresy ASUS.

Pokud ASUS nemá Bridge Mode, pak využít (s vypnutým DHCP) porty LAN jako SWITCH (jeden pro vstup z Mikrotik).

Pokud za sebou dva routery a tedy 2 sítě, i tak vyzkoušet přidělení rezervované IP pro WAN ASUS.
Může být i problém, že si Mikrotik s ASUS neporozumí.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jiri.filip 31. 3. 2024 09:23

Ahoj, díky moc za radu. Včera jsem se k tomu zase dostal a po nastavení ASUS do bridge modu se mi nakonec podařilo vše zprovoznit, jak jsem chtěl.
Tzn. MikroTik bezdrátově dodává připojení k Internetu, ten je kabelem přiveden do ASUS, do kterého je zapojen VoIP telefon.

Chtěl jsem se ještě podívat na nějaká nastavení v ASUS, ale nemohu se do něj nyní přihlásit. Nefunguje ani adresa http://router.asus.com, ani statická IP adresa, kterou jsem mu přidělil z rozsahu IP adres MikroTik (192.168.88.XXX).
Zkoušel jsem obě způsoby přihlášení jak bezdrátově, tak v případě, kdy LAN kabel odpojím z MikroTik a zapojím ho přímo do notebooku.

Zkusil jsem také ping na ASUS.
V případě, kdy byl notebook do sítě připojen bezdrátově, byly údajně ztraceny všechny pakety.
V situaci, kdy je LAN kabel připojen přímo na notebooku, byly všechny pakety údajně vráceny (tzn. žádné ztráty), ale současně dostávám hlášku "Destination host unreachable".
Znamená to, že když je ASUS nastaven do bridge modu, nelze se na něj (a ted ani do jeho grafického rozhraní) přímo dostat?

jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod polda 31. 3. 2024 10:40

V Bridge módu to nejde
polda
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 8. 4. 2024 14:50

Polda: Díky moc za odpověď.

Až bude zprovozněno kabelové připojení u nového VDSL providera, budu potřebovat vrátit ASUS do původního nastavení.
Tzn. aby bylo současně funkční
1) Modem/router ASUS DSL-AC51 -> PC
2) Modem/router ASUS DSL-AC51 -> VoIP telefon Grandstream GRP2602P

Předpokládám správně, že bude nutno provést reset ASUS do továrního nastavení tlačítkem na jeho zadní straně a následně naimportovat původní nastavení?
Myslím, že by to mělo být všechno, co je potřeba udělat.

jiri.filip
Junior