Nedaří se mi propojit 5G router/modem MikroTik Chateau 5G ax s modem/routerem ASUS DSL-AC51, do kterého je zapojen VoIP telefon Grandstream GRP2602P, aby současně fungovalo připojení PC k Internetu z MikroTik a SIP účet nastavený ve VoIP telefonu byl připojen k lince.
Původní zapojení: Pevné připojení k Internetu od O2 po metalické lince -> modem/router ASUS DSL-AC51 -> PC. Paralelně s modem/routerem byl na metalickou linku přes rozbočku připojen analogový telefon.
Dočasné zapojení z důvodu odchodu od O2 jak s připojením k Internetu, tak i s hlasovými službami na pevné lince, a to do doby než bude uzavřena smlouva s novým poskytovatelem pevného připojení k Internetu:
1. 5G router/modem MikroTik Chateau 5G ax -> PC
2. 5G router/modem MikroTik Chateau 5G ax -> Modem/router ASUS DSL-AC51 -> VoIP telefon Grandstream GRP2602P
Potřeboval bych, aby po tuto dočasnou dobu fungovalo jak připojení k Internetu, tak i volání z VoIP telefonu. MikroTik je umístěn vedle PC. Kabelové propojení Grandstream, umístěného v jiné místnosti, s MikroTikem není bohužel možné. Tento model Grandstream neumí Wi-Fi.
Před pár lety jsem bez problémů zprovoznil domácí Wi-Fi síť ze 2 různých modelů routerů NETGEAR, zapojených za modemem od O2, který jsem přepnul jen do módu modemu. Předpokládal jsem, že postup by zde měl být podobný.
Výchozí adresa pro přihlášení do MikroTik: 192.168.88.1. DHCP server range je defaultně nastaven na 192.168.88.10-192.168.88.254.
Výchozí adresa pro přihlášení do ASUS: 192.186.1.1
V ASUS jsem vypnul připojení k Internetu (WAN) a přiřadil mu adresu 192.168.88.2. V tomto stavu a když byla současně realizována propojení 1. i 2. výše, při pokusu o připojení k jakékoliv internetové stránce vůbec nedojde k připojení k Internetu a zobrazí se stránka s odkazem na nastavení ASUS, kde bych měl povolit připojení k Internetu. Grandstream také není připojen k lince.
V dalším kroku jsem v ASUS vypnul DHCP server a uložil změnu nastavení. Nyní se mi sice nezobrazuje stránka pro připojení k nastavení ASUS, ale připojení k Internetu stále nejde. Grandstream logicky není připojen k lince.
Pokud v kroku 2. výše odpojím v MikroTik kabel vedoucí k ASUS, Internet funguje bez problémů.
Již mne nenapadá, v čem by mohl být problém. Předem díky za případné tipy.