Propojení dvou LAN sítí - správa HW

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Sisacek 5. 3. 2024 13:43

Ahoj.
Mám jednu LAN síť 192.168.111.xxx s doménovým řadičem, DHCP serverem a vlastním routerem.
Mám druhou LAN síť 192.168.222.xxx s routerem kde je i DHCP. Každá síť má vlastní internetové připojení. Každá síť si "žije" vlastním životem. Tak to musí i zůstat. Switche (do kterých jsou zapojeny PC, tiskárny..) obou sítí jsou fyzicky vedle sebe.
PROBLÉM - DOTAZ:
Mé PC je v síti 192.1168.111.xxx. Občas potřebuji něco řešit (konfigurovat wifi, tiskárny, VOIP telefon...) v druhé 192.168.222.xxx síti. Je možné nějak propojit switche abych měl přístup z jedné sítě do druhé? Stačí mi přístup jen z jednoho PC. Mám strach o kolizi DHCP serverů a další možné problémy, které mi ani nedocházejí. Je nějakým ne příliš složitým způsobem možné abych mohl spravovat HW v jiné síti? Nyní to dělám tak, že se do druhé sítě připojím na PC přes TeamViever.

Díky za nápady
Sisacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ilja2001 5. 3. 2024 15:06

Nainstalovat do PC druhou síťovou kartu a tu propojit se switchem v druhé síti. Nebo přes wifi kartu (USB, PCIe) se připojit k wifi druhé sítě. Pro administraci 2. sítě si v PC přepnout příslušný síťový adaptér.
ilja2001
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 5. 3. 2024 15:40

1. nápad: Úplně triviální je ty kabely dvou sítí (switchů) přepojovat do jednoho adaptéru. https://allegro.cz/nabidka/ethernetovy- ... 4056913694
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 6. 3. 2024 07:48

Jak píše ilja, pořešil bych to druhou wifi síťovkou, pokud už ji PC / NTB nemá (a je tedy v dosahu obou wifin). Výhoda je, že můžeš mít přístup do obou sítí neustále a nemusíš ani nic přepínat.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Sisacek 6. 3. 2024 08:16

Wifi ani kabel "přímo" do switche druhé sítě nepřichází v úvahu. PC je od switchů vzdáleno 800m (mám propojeno jedním optickým vláknem).
Jedině co mě napadá: do PC dát druhou síťovku, vytvořit VLAN na trase mezi mým PC a switchem 1. sítě. Pak propojit switch 1. sítě se switcem 2. sítě. Port switche 2.sítě, kam přijde kabel ze switche 1. sítě nakonfigurovat tak aby byl v default VLAN sítě 2. (aby zapomněl VLAN sítě 1.)
Nejsem síťař, tak možná to tak nejde. Nebo máte jiné nápady?
Děkuji
Sisacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 6. 3. 2024 09:15

Mohl by sis tedy udělat nějaké servisní PC se dvěma síťovkami v té budově, kde se obě sítě nacházejí, do nich ho připojit a přistupovat k němu přes RDP (abys nemusel mít TeamViewer a chodit tam zvenku přes net). Na něm bys mohl mít nainstalovány i případné další programy pro správu/monitoring, přijde mi to nejčistší a "nejprofesionálnější" :)

To, co popisuješ, by asi nějak udělat šlo, pokud tam máš managed switche, ale taky jsem to nikdy nedělal, takže nevím.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 6. 3. 2024 11:27

@Sisacek - Jsi na správné cestě použít VLAN a ACL. Pokud SWITCHe podporují L3 konfigurace, nepotřebuješ přidat router mezi ně ale lze je propojit přímo. Na ACL se nastaví pravidla, aby nebyly přístupné počítače navzájem mezi různými sítěmi, ale aby přístup počítače administrátora byl umožněn.

Jak se vytváří konfigurační záznamy ti neporadím, také nejsem natolik znalý. Vyzkoušej nějaký Chat Ai GPT.
meda2016
Pokročilý