Blbuvzdorný switch - vyplatí se připlatit?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pan Kája 29. 3. 2024 01:07

Zdravím, konečně k nám dorazil rychlejší internet, wi-fi nahradí optika a tak přemýšlím o vylepšení domácí sítě. Princip zůstává stejný - internet jde přes switch do dvou routerů (každý pro jedno patro, v každém desktop přes LAN, ostatní přes wifi) od TP-linku.
Trochu tápu v tom, jestli se vyplatí pořídit "managed" model (ideálně od TP-linku, pokud používá pro správu stejnou aplikaci jako pro routery). V zásadě mi jde o bezproblémový a bezpečný provoz (PoE a nějaké konkrétní funkce nutně nepotřebuji). Přemýšlím, zdali zůstat u TL-SG105 nebo TL-SG105E nebo investovat více? Menší rozměry jsou výhodou (5 portů mi stačí). Předem díky!
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 29. 3. 2024 07:03

Pokud se musíš ptát, jestli ho potřebuješ, tak ho téměř jistě nepotřebuješ.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod 123123123 29. 3. 2024 07:15

On se ptá, jestli se to vyplatí, ne jestli ho potřebuje.
123123123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 29. 3. 2024 11:08

Vyplatí se jenom v případě, že ho potřebuje.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Pan Kája 29. 3. 2024 21:43

Je to fakt nutné? Například TP-Link TL-SG105E je sice managed, ale s přidanou hodnotou se objevily další bezpečnostní chyby - lze dohledat, řeší se to na víc forech, TP-Link se moc k nápravě nemá. U TL-SG105 se o bezpečnostních chybách tolik nepíše. Ale to neznamená, že je nemá. No, minimálně bezpečnostní chyba ohledně přihlašování do interface odpadá...

A já bych rád případný tip na dražší, lépe zabezpečený model pro domácnost. Popř. zdali to má cenu. Jde mi o spolehlivost a bezpečnost, funkce tolik neřeším. Budu rád za slušné odpovědi k věci. Díky.
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod polda 29. 3. 2024 22:53

Internet jde přes switch do 2 routerů. Tak bezpečnost přebírají stejně routery. Případně modem který je před switchem. Dražší switche jsou spíš na provoz do firem.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 30. 3. 2024 09:56

Je to fakt nutné?

zdali to má cenu

Není to nutné a nemá to cenu.
Wikan
Moderátor