NAS Synology pomalé stahování dat

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod protektor 18. 5. 2024 09:03

Zdravím, mám NAS Synolgy DS 416 play a trápí mě pomalé stahování dat. Ať už na vnitřní síti (kabelem) a nebo i když se připojím třeba z práce. Maximální rychlost, kterou dosahuji je 3 MB/s
Pokud se k NASu připojím v domácí síti přes wifi třeba telefonem tak vše funguje a stahuji rychle.

Schéma zapojení když se připojuji z práce:
Internet 02 (Stahování 85.3 MB/s, nahrávaní 24.7 MB/s)
I
Terminátor od CETINU
I
Zyxel vmg3625-t50b
I
DS416play

Zapojení když jsem doma:
PC
I
Kabel CAT5E
I
Powerline D-Link DHP-P601AV
I
Zyxel vmg3625-t50b - Internet 02
I
DS416play

Pokud se připojím napřímo kabelem (nebo napřímo kabelem přes zyxel), tak vše funguje a stahuji 100MB/s. Poradíte u které komponenty by mohl být problém, případně nastavení NAS.
Nas mám umístěný v jiné místnosti (i jiné patro) a byl bych rád, kdyby tam mohl zůstat (kvůli hlučnosti disků)
Máme starší dům, kde nejsou internetové zásuvky, proto to vedení přes powerline. (existuje i jiné řešení?)

Snad jsem svůj problém popsal pochopitelně. A vím že to může být milion věcí ale třeba mě nějaká rada přivede na správnou cestu. Díky všem za jakoukoliv pomoc!
protektor
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 5. 2024 09:58

Powerline a NAS není dobrá kombinace. Nejlepším řešením je klasický kabel. Pokud ten nelze, postavil bych síť na řešení typu mesh, například TP-Link Deco.
Když píšete ty rychlosti přenosu, jen aby bylo jasno - 1 MB/s = 8Mbps, tedy připojení od O2 máte nějaké atypické. Máte správně ty jednotky?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod protektor 18. 5. 2024 10:19

Díky, mrknu na ten mesh.
Jinak ten internet jsem teď zjistil že mám t-mobile ale to je asi jedno a mám tam jako podnikatel trochu upravený. Na speed testu mi to píše:

DOWNLOAD Mbps
132.53

UPLOAD Mbps
25.22

Ty předchozí jednotky byly z google speed testu
protektor
Junior

Odeslat příspěvekod ilja2001 18. 5. 2024 12:06

Ale rychlost z prace to nevyresi, to je dano rychlosti uploadu od O2, coz odpovida, 3 MB/s=24 Mbps. Nevyhoda asymetrickych pripojeni.

A kdyz bys doma pripojil PC pres wifi, pokud je dostatecny signal v miste PC?
ilja2001
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 5. 2024 20:52

V nouzi nejvyšší lze NAS připojit také přes WiFi. Pokud máte po ruce nějakou WiFi kartu do USB dle uvedených, stačí jen připojit a v administraci zvolit síť přes WiFi. Ostatní ve většině případech NAS detekuje a použije také.
Emil Pastelka
Junior