Druhý router jako AP

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tramin 29. 6. 2024 13:24

Zdravím, vím, že se to tady už řešilo, ale já už nevím jak dál...
Současné AP (Asus RT 18U) přestává sloužit. Tak jsem koupil nový (Asus RT-AX52) a začal nastavovat, stejně jak minule. A hned zkraje mě to nepustilo dál ani při zadání LAN IP 192.168.1.3 ani při zadání rozsahu 192.168.1.1-192.168.1.254.
DHCP jsem samozřejmě vypnul. Celé jsem to zkoušel nastavit stejně, jako u toho starého, kde to vše fungovalo. Teď, když přepojím kabel do LAN, tak se nic neděje. Zkoušel jsem různé možnosti, včetně zálohování a obnovení nastavení starého routeru. Nic. Asi 5x jsem ho musel resetovat a zkoušet znovu. Nedaří se.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 29. 6. 2024 19:45

Někteří poskytovatelé internetu vážou připojení do své sítě na registrovanou MAC adresu. Nemusel jste u svého ISP hlásit původní router?
A také "přepojím kabel do LAN, tak se nic neděje" není vhodný popis. Připojíte se k routeru? A LAN myslíte opravdu LAN, nebo WAN - respektive co se neděje a co se dít má?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 30. 6. 2024 07:58

Internet mám od Vodafone, vše, včetně starého routeru č.2 (AP) funguje bez nutnosti MAC. Router jsem připojil k modemu kabelem WAN, do PC kabelem LAN. Záložka LAN ukazuje IP 192.168.50.1, po přepsání na 192.168.1.3 to píše "bezdrátová síť WAN a místní síť LAN musí mít odlišné IP a masku podsítě". Počáteční IP adresu rozsahu to píše 192.168.50.2 a poslední 192.168.50.254. Po pokusu o nastavení počáteční IP 192.168.1.1 to napíše, že to není platná IP adresa.Přesto jsem to zkusil nastavit natvrdo bez klávesy použít a router vypnul ze sítě,pak zapnul a přepojil kabel do LAN zdířky (opravdu). No a hlásí to, že nejsem připojen k internetu a na adresu 192.168.1.3, ani na stránku asusrouter.com se nedostanu. Takže reset, další zkoušení a nic. Nechápu. Starý router se stejným nastavením se připojil hned.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 30. 6. 2024 11:16

To je taková informace "hádej co tím myslím".
Pomohl by obrázek původního zapojení sítě s informacemi, kde běží DHCP a kde jsou jaké IP, gateway a masky.
Také se podívej, v jakém režimu běží starý router (například Media Bridge).
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tramin 1. 7. 2024 08:50

stary LAN.png
router 1.png
Tak jo. V patře je router připojený k modemu a má zapnuté DHCP. V přízemí je router č.2 a má DHCP vypnuté. Vše ostatní se připojuje přes switch, nebo bezdrátově. V přílohách jsou screeny sítě z routeru 1 a 2. Další dotazy zodpovím,dík.
Přílohy
DHCP 2.png
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 2. 7. 2024 08:49

Tak asi nikdo neporadí co je špatně, proč to nefunguje??
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 2. 7. 2024 09:02

Screeny z úplně nepodstatných záložek. Nás zajímá porovnání nastavení WAN starého vs nového routeru.

Popř. nutné info, kterej router má sloužit jako router a kterej má sloužit čistě jako WiFi AP / switch; v takovém případě nutno router přepnout do Access Point módu (Administration - Operation mode - Access Point).
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod tramin 2. 7. 2024 09:49

starý WAN.png
záložka WAN router přízemí
režim.png
režim router 2-přízemí
Tak jeden píše, že chce vidět IP adresy, kde běží DHCP, druhý, že je to nepodstatné. Ale OK. Router 1(v patře AX 58U) slouží a sloužit bude jako router. V přízemí router č.2 (N18U) slouží pouze jako WIFI. Ale to už jsem psal. Teď ještě ty požadované screeny. Zajímavé je, že router v přízemí jsem nastavil za 1 minutu (vypnul DHCP, Nastavil rozsah a IP 192.168.1.3) a vše hned fungovalo. Ani jsem nic nepřipínal do módu Acces Point. Nebylo to nutné. S novým nefunguje nic.
Přílohy
nový WAN.png
záložka WAN router patro
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 2. 7. 2024 12:06

Zkopíruj MAC adresu a zkus znova.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod tramin 2. 7. 2024 12:18

MAC adresu čeho. A zkopírovat kam?
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 2. 7. 2024 12:48

... tak na to pojďme ještě úplně jinak.

Schematicky - co je zapojené jak a kam?

Psal si, že máš nějakej modem od Vodafone - od něj máš kabel, kterej si zapojil do WAN portu máš starou RT 18U, která funguje stále jak má. Super.

Tím pádem - jak máš zapojenou tu novou AX52? Opět napřímo kabelem do modemu? Nebo z LAN portu od staré 18U?

Tímto bude asi nutno začít.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod tramin 2. 7. 2024 13:31

Dobře, myslel jsem si, že jsem to popsal pochopitelně,ale asi ne.Jak píšu výše, v patře je zapojen modem od Vodafone do WAN portu RT 58U. Z LAN portu je zapojen PC a přes switch ostatní komponenty ( viz výpis z LAN). Na routeru je zapnuto DHCP. Dole mám z internetové přípojky zapojen další router RT 18U, který má vypnuté DHCP a funguje pouze na šíření wifi signálu a přes switch je připojeno dalších pár věcí, např. STB. Bohužel signál wifi začíná často vypadávat, takže jsem si pořídil tu 52. Ta tedy v provozu zatím není, protože problémy...Čili rekapitulace: nahoře funkční 58U s DHCP, dole ne zcela funkční 18U bez zapnutého DHCP pouze na šíření wifi signálu a na provoz dalších komponentcpřes switch. Nevím, co ještě dodat.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 2. 7. 2024 14:25

A co je ta "internetova pripojka", kam je zapojen 18U? To je zasuvka na zdi, ktera je zapojena taky do toho modemu od Vodafonu? Nebo do LAN portu 58U?
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 2. 7. 2024 14:36

Jo to je zásuvka rozvodu internetu po domě, čili v podstatě od modemu v patře.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 2. 7. 2024 16:52

Zásuvka "v podstatě od modemu v patře" je připojená nahoře do modemu nebo do routeru č.1?
Jestli totiž dobře chápu, máš nahoře modem, k němu připojený router č.1 RT-58U a router č.2 je nynější RT-18U ale nahradíš jej novým RT-AX52.
A podstatné je: Jsou za sebou, tedy RT-18U je svojím WAN připojený do LAN RT-58U?

Nebo jsou oba, router č.1 RT-58U i router č.2 RT-18U připojené do LAN portů na modemu Vodafonu? Tedy jako takové "Y" a ne "vláček"...?

EDIT: A pokud je to jako "vláček", zakaž WAN a NAT a kabel připoj do některého portu LAN. Bude fungovat jako SWITCH.
meda2016
Pokročilý

Další stránka