Druhý router jako AP

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tramin 2. 7. 2024 18:22

Takže jsem odsunul skříně a zjistil, že:
Ze zásuvky s daty v patře vede kabel do modemu, z modemu kabel do zásuvky WAN routeru(U58). Další kabely jsou pak rozvedeny do dalších přístrojů přes switch. Další zásuvka s daty je ve vedlejším pokoji v patře ze které vede kabel do switche pro další připojení. V přízemí jsou další 2 zásuvky(1 není zapojena) a z té další vede kabel opět do switche, ze kterého mimo jiné vede kabel do LAN zdířky starého routeru U18, který chci nahradit právě tou UX 52. Žádné připojení jsem neměnil, nic nepřipojoval, ani neodpojoval a přesto 1 router Asus šel nastavit hned. fungoval a další Asus ne. Nechápu to. Asi se nevyjadřuji dokonale, ale sítím prostě nerozumím, takže to píšu, jak píšu. Dík za trpělivost.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 7. 2024 01:17

Tak teď už jsem se v tom ztratil dokonale :) Zkuste to nějak schematicky namalovat.
V principu byste to měl mít zapojeno takto.
Přílohy
schema_tramin-01.png
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 3. 7. 2024 07:54

Tak to je, akorát v přízemí je jako první zapojen switch z internetové zásuvky a ze switche pak vše ostatní, včetně routeru U18, který má zapojen kabel do LAN zdířky a DHCP má vypnuté. Jinak je to přesné. Dík za obrázek.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 3. 7. 2024 08:19

Tu AX52jku / U18ku v tomto případě nastavit jako Access Point; nemá smysl aby fungovali jako router, když vše obsluhuje 58U nahoře.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod tramin 3. 7. 2024 10:44

Takže mu mám nechat i přidělenou IP adresu a DHCP vypnout? Kam zapojit, LAN nebo WAN. Do administrace se dostanu pak přes tu IP a to i s RT 58U? Ale pořád mě zajímá, proč to nefunguje ta AX 52 se stejným nastavením, jako ta RT18...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 3. 7. 2024 12:49

V 58Učku nastav těm routerům pevnou IP adresu v nastavení DHCP serveru, jinak je přepni na Access Point s tím, že IP na těch routerech si leasneš z DHCP a do administrace pak budeš chodit přes ty nastavené IP.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod tramin 3. 7. 2024 16:22

Tak díky všem, vyřešeno jako Access Point. Stejně to celé nechápu...
tramin
Junior

Předchozí stránka