Dobrý den,
Prosím o pomoc se zvýšením dosahu wifi v interiéru a exteriéru + optimalizaci wifi v domácnosti.
1. Optimalizace
Do domu mám od O2 přivedený adsl internet, který mám napojený na router (Comtrend VR-3026e V2) a dále na mesh systém (2 x TP link deco e4). Rychlost internetu je na dohled (pár metrů od zařízení) cca 100 download a 25 upload). Problém ale asi je, že kromě zařízení TPlink, vysílá wifi signál i samotný router (pár metrů od routeru je rychlost cca 50 down a 20up). U něj velice klesá rychlost se vzdáleností (stačí jeden roh a klesne na 1down a 10up). Tuto síť nevyužívám. Na samotném routeru jsem nenašel možnost jak šíření wifi vypnout – lze to? Je to potřeba? Nesnižuje zbytečně sílu / rychlost signálu mesh systému? Nebo na něj nemá vliv a druhá wifi síť ničemu nevadí?
2. Zvýšení dosahu
Mám kamenný dům, stěny cca 80cm, takže obě mesh zařízení mám na nevyužívané půdě kde přes strop lépe pokrývají přízemní místnosti. Ne všude ale je rychlost dostačující (v místnosti kde je signál cca 70down máme problém s online sledováním filmů) – to jednoduše vyřeším přidáním jedné jednotky do systému navíc.
Nevím ale jak pokrýt exteriér – přilehnou zahradu. Potřebuji dostat signál v dostatečné kvalitě do vzdálenosti 40m (ideálně z fasády domu). Druhá možnost (složitější) je protáhnout kabel hlouběji do zahrady na roh stodoly (tím se krátí potřebná délka pro přenos wifi signálu do zahrady na cca 25m).
Jaké zařízení a zapojení mi prosím doporučujete? Kombinovat jej nějak s mesh systémem nebo mít na zahradě samostatnou wifi síť – samozřejmě preferuji jednu síť, ale samozřejmě beru v potaz poměr cena/výkon, tzn. pokud by samostatná síť byla výrazně levnější nebo silnější nemám problém mít dvě sítě – interiérovou a exteriérovou.
Děkuju moc za tipy. O.