Zvýšením dosahu wifi v exteriéru + optimalizace wifi sítě

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Oondraa 14. 8. 2024 13:54

Dobrý den,
Prosím o pomoc se zvýšením dosahu wifi v interiéru a exteriéru + optimalizaci wifi v domácnosti.

1. Optimalizace :arrow:
Do domu mám od O2 přivedený adsl internet, který mám napojený na router (Comtrend VR-3026e V2) a dále na mesh systém (2 x TP link deco e4). Rychlost internetu je na dohled (pár metrů od zařízení) cca 100 download a 25 upload). Problém ale asi je, že kromě zařízení TPlink, vysílá wifi signál i samotný router (pár metrů od routeru je rychlost cca 50 down a 20up). U něj velice klesá rychlost se vzdáleností (stačí jeden roh a klesne na 1down a 10up). Tuto síť nevyužívám. Na samotném routeru jsem nenašel možnost jak šíření wifi vypnout – lze to? Je to potřeba? Nesnižuje zbytečně sílu / rychlost signálu mesh systému? Nebo na něj nemá vliv a druhá wifi síť ničemu nevadí?

2. Zvýšení dosahu :arrow:
Mám kamenný dům, stěny cca 80cm, takže obě mesh zařízení mám na nevyužívané půdě kde přes strop lépe pokrývají přízemní místnosti. Ne všude ale je rychlost dostačující (v místnosti kde je signál cca 70down máme problém s online sledováním filmů) – to jednoduše vyřeším přidáním jedné jednotky do systému navíc.
Nevím ale jak pokrýt exteriér – přilehnou zahradu. Potřebuji dostat signál v dostatečné kvalitě do vzdálenosti 40m (ideálně z fasády domu). Druhá možnost (složitější) je protáhnout kabel hlouběji do zahrady na roh stodoly (tím se krátí potřebná délka pro přenos wifi signálu do zahrady na cca 25m).
Jaké zařízení a zapojení mi prosím doporučujete? Kombinovat jej nějak s mesh systémem nebo mít na zahradě samostatnou wifi síť – samozřejmě preferuji jednu síť, ale samozřejmě beru v potaz poměr cena/výkon, tzn. pokud by samostatná síť byla výrazně levnější nebo silnější nemám problém mít dvě sítě – interiérovou a exteriérovou.

Děkuju moc za tipy. O.
Oondraa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2024 15:55

Pořiď si trochu pořádnější MESH. Dokonce i levné sety typu Deco x50 už fungují obstojně. A ven dáš prostě outdoor jednotku /y, jmenovitě Deco X50 outdoor. Hlavní router dej určitě do bridge módu ... a máš vyřešeno.

Toho e4 bych se osobně zbavil.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Oondraa 14. 8. 2024 16:46

Díky za odpověď.
Stávající interiérový mesh měnit nepotřebuji. Vzhledem k mé max rychlosti internetu bych potenciál toho nového asi nevyužil. Máte prosím jiný tip jakým zařízením + jakým zapojením pokrýt zahradu?

K přepnutí routeru do bridge modu jsem našel nějaký návod, ale zaseknul jsem se hned na začátku - nevím jak se dostat do administrace routeru...
Oondraa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2024 17:00

Takže vlastně problémy nebudeme řešit, ale kupit. No, tak to potom mnoho zdaru. :D

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 14. 8. 2024 18:13

Oondraa > Jedinou správnou radu jste dostal. Jakékoliv jiné řešení nezmění stávající situaci, nebo bude ještě horší.
V prvé řadě byste měl správně vyřešit zapojení a nastavení sítě.
1) Comtrend použijte jen jako modem a vypněte WiFi
2) dokupte si další 1-2 Deco E4 pro dosah do požadovaných lokalit
3) všechny stanice Deco E4 propojte mezi sebou kabely
Comtrend > Deco 1 > Deco 2 > Deco 3 > Deco 4
4) první Deco 1 nastavte jako hlavní pro síť a jako router
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2024 18:24

Klient měl s těmi e4 problémy, padalo streamování, mikrovýpadky ... přesně to, co tazatel popisuje. Nahrazeno (stále levnou) X50 a od té doby jsem neslyšel slovo problém. A protože na náhodu až tolik nevěřím, zkrátka o e4 říkám, co říkám.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 14. 8. 2024 19:36

Já mám ve svém okolí dvě domácnosti s Deco E4 a problémy odpadly ve chvíli, kdy zařízení byla propojena kabelem a ne bezdrátově.
Samozřejmě vždy záleží na zatížení sítě, počtu uživatelů a tomu, co domů vlastně teče.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2024 19:42

Fair enough.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Oondraa 15. 8. 2024 08:53

Díky za odpověď.
Samozřejmě se výměně nebráním, jen je to otázka peněz (5000,- za sadu x50 VS 900,- za jednu jednotku e4 navíc) - v tomto srovnání mi popisované nevýhody e4 nevadí. Domů mi teče O2 100m down a 20m up.
1.) Obě E4 mám propojené kabelem s routerem
2.) Jak vypnout wifi u routeru nevím - našel jsem návod na přepnutí do bridge módu ale nevím jak se dostat do administrace routeru

3.) Hlavní dotaz - existuje nějaké zařízení na použití na zahradě které by se spojilo se stávajícím zařízením (routerem nebo mesh) a mělo zmíněný dosah wifi cca 25m nebo (lépe) 40m ?
Oondraa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod atti.hombre 15. 8. 2024 11:37

Prihlásenie do modemu je ( údaje väčšinou na štítku na zariadení ) odporúčam cez kábel RJ-45 a do internetového vyhladávača zadať IP zo štítku, alebo z návodu na použitie. Heslo dafault: admin
Přílohy
ip.jpg
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 8. 2024 15:38

Oondraa píše:existuje nějaké zařízení na použití na zahradě...

Dosah WiFi je daný přímou viditelností, což by na zahradě neměl být problém. Až nastavíte/opravíte stávající síť, pořiďte libovolné kompatibilní MESH zařízení TP-Link.

Vytvoření druhé sítě na samostatném routeru někde v zahradě není dobrý nápad, protože se na svých hranicích budou sítě rušit a klienti (připojená zařízení) se budou přesouvat z jedné do druhé sítě, nebo setrvávat v méně kvalitní síti (dle dosahu signálu).

Je tu i řešení v podobě nahrazení stávajícího DSL modemu/routeru novým, který podporuje MESH. Například Archer VX1800v. Tím byste pokryl hlavní část domu a jednu z jednotek Deco E4 byste posunul na zahradu.

Také pamatujte, že všesměrové antény šíří signál jako válec kolem sebe s tím, že podstavy (horní a spodní strany válce) jsou hluchá místa. U routeru záleží na natočení a u jednotek typu Deco E4 záleží na pozici - vždy by měly být ve středu prostoru, který mají pokrývat.
Drtivá většina uživatelů řeší signál v bytě, ale router mají někde u stěny, nebo u vchodových dveří a tak pokrývají převážně sousedy.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Oondraa 16. 8. 2024 09:15

DÍky.
Wifi jsem vypnul přes administraci v basic nastavení - bridge mod nebyl potřeba.

Jednu jednotku Deco E4 tedy zkusím dát ven a zjistím kam až signál dosáhne. Pokud bude ok, zkusím vymyslet nějaký obal proti povětrnostním vlivům.

Pokud bude signál slabý, budu se muset porozhlédnout jinde...
Oondraa
Kolemjdoucí