Síťovka D-Link: nejde gigabit a WOL

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod bramborkax 17. 3. 2007 11:51

Koupil jsem si síťovku DGE-528T. Jede ale jen na 100 Mbit, i když další počítač a notebook jedou na tomtéž kabelu gigabitem. Používám gigabitový switch taky od D-linku (DGS-1005D). Ovladače pro síťovku jsou z dodaného CD, na webu (dlink.cz/support) nejsou nic moc novější (ze září 2005!!). Kabely mezi síťovkou a switchem jsem zkoušel 2 různé, na obou jedou další počítače s integrovanou gigabitovou síťovkou v pořádku gigabitem.
Další problém je, že nikde v ovladačích se nenabízí možnost nastavit vzbouzení PC (WOL pomocí magic packetu)...
Má někdo stejnou síťovku? Funguje v pořádku? Dík.
bramborkax
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 17. 3. 2007 13:09

Zkus vnutit rychlost na Gigabit, nepoužít Auto Negotiation.
To WOL se snad v ovladačích ani nemusí nastavovat, spíš to povolit v BIOSu. Mělo by to fungovat.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bramborkax 17. 3. 2007 16:51

to už jsem zkoušel - po nastavení gigabit "natvrdo" mi síťovka stejně hlásí, že jede na 100 Mbit (a hlásí to i kontrolka na switchi).
Co se týče WOL, tak v ovladačích se vždycky nastavuje, čím chci PC vzbouzet (z několika nabízených možností se vybírá magic packet)...
bramborkax
Junior

Odeslat příspěvekod frn 17. 3. 2007 16:57

wojta píše:To WOL se snad v ovladačích ani nemusí nastavovat, spíš to povolit v BIOSu.I/quote]

A hlavně :

- je ta síťovka napájená ? Pokud mě paměť neklame, je na to pseciální kablík, který se zapojuje do desky. Díky tomu se čip síťovky napájí z náhradního zdroje, protože sběrnice je u vypnutého PC mrtvá (a z náhradního zdroje funguje jen pár součástek - typicky sledování zapínacího tlačítka)

- kdo a jak generuje ten magický probouzecí paket ? Je _opravdu_ zajištěno, že se přes switch dostane na tu síťovku ? Možná by pro tyto pokusy nebylo od věci začít s HUBem ...
frn
Junior

Odeslat příspěvekod bramborkax 17. 3. 2007 18:06

no kablík jsem ještě nezkoušel, protože u moderních desek už to snad ani není potřeba zapojovat, ale zkusím to.
Jinak magic packet u mě normálně funguje (bez problémů jím vzbudím všechny ostatní počítače, připojené jak přímo k tomu gigabitovému switchi, tak i k routeru, na který je ten switch připojený)
Jinak ale pokud nerozchodím ten gigabit, tak WOL řešit nebudu, primárně jsem si tu síťovku koupil kvůli gigabitu a pokud nebude fungovat, tak ji půjdu vrátit a můžu dál fungovat s integrovanou 100 megabitovou síťovkou jako dosud....
bramborkax
Junior

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 17. 3. 2007 18:36

mas spravny kabel (8 vodicu)?

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod bramborkax 17. 3. 2007 19:08

Tak kablík asi fungovat nebude, protože moje základní deska ani nemá konektor pro jeho zapojení (a po konzultaci s jedním prodejcem PC jsem se dozvěděl, že opravdu u nových desek se žádný kablík pro WOL nepoužívá). Mimochodem u mého starého PC jsem měl zapojenou taky PCI síťovku, kde mi WOL fungoval a žádným kablíkem nebyla připojena...

Zapojení vodičů u kabelu jsem nezkoumal, páč u obou kabelů, který jsem zkoušel, gigabit fungoval (u noťasu i u dalšího PC)...

Mám dojem, že se D-linku tahle síťovka prostě nepovedla...
bramborkax
Junior

Odeslat příspěvekod bramborkax 17. 3. 2007 22:37

Tak vyřešeno...

1. gigabit - tahle síťovka je opravdu asi nějaká "háklivější" na kabely - nacvakl jsem si novej kablík a u tohoto se chytl i gigabit. Akorát nechápu, v čem jsou vadné ty předchozí kabely - opakovaně jsem je zkoušel v dalším PC a v notebooku - oba hlásí gigabit a kopírování probíhá rychlostí mezi 20 a 35 MB/s (což 2-3x rychlejší než 100 Mbit)

2. WOL - bylo to v Biosu - měl jsem tam sice zapnuté WOL u síťovky (LAN), ale to se týkalo jen té integrované, bylo potřeba zapnout ještě "Power on by PCI devices"...

Díkec všem, kteří reagovali a přispěli nějakou radou. :-)
bramborkax
Junior

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 17. 3. 2007 23:07

bramborkax píše:1. gigabit - tahle síťovka je opravdu asi nějaká "háklivější" na kabely - nacvakl jsem si novej kablík a u tohoto se chytl i gigabit. Akorát nechápu, v čem jsou vadné ty předchozí kabely - opakovaně jsem je zkoušel v dalším PC a v notebooku - oba hlásí gigabit a kopírování probíhá rychlostí mezi 20 a 35 MB/s (což 2-3x rychlejší než 100 Mbit)
-/quote]

Kabely: jako bych to nerikal. 100Mbit staci 4 draty, 1000Mbit potrebuje 8. Takze o 100% vetsi sance ze je neco pos.any :/

Rychlost: mas ji v 64 bit slotu? Mas 15.000 RPM disky v poli? Cim chces ukrmit gigabit ? :shock:

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod bramborkax 18. 3. 2007 12:22

to Miroslav Pragl:

ne, mám obyčejné disky 7200 otáček. A ta síťovka je v obyčejném PCI slotu.
Ale přes 100 Mbit kopíruju rychlostí 9-11 MB/s, nově přes gigabit je to 35-42 MB/s. Zpracovávám video a běžně kopíruju mezi počítači jak hotová videa v mpeg2 (600 MB - 2 GB), tak i surové video stažené z kamery (video z miniDV kazety má 13 GB, z analogové S-VHS kazety má 16 GB). Takže pokud kopíruju 3 kazety (40 GB), postaru to trvá cca 70 minut, ponovu přes gigabit je to jen cca 18 minut. Docela dobrý ne?
bramborkax
Junior

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 18. 3. 2007 17:43

AHA, ja myslel ze si stezujes ze je to pomaly. Je to naprosto v norme.

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod lordmystic 17. 12. 2007 15:31

Už starší diskuse, ale zrovna jsem také řešil zapojení gigabitové sítě po bytě. Opravdu je důležité mít kvalitní kabely a na těch starších i když dobře zapojených je znát i délka kabelů. Pak mít jeden kabel delší než 20-30m bývá problém i na dobře zapojeném kabelu dosáhnout gigabitovou rychlost.

Jinak ten gigabit je fajn věc, mám doma dva počítače, také na střih videa, čtyřjádro, raid 0, raptor a tady už to frčí i přes 50MB/s a to je rozhodně znát. Mám totiž diskové pole na jiném PC než na kterém často dělám tak se to vyplatí a opravdu, největší brzdou stolního PC je dnes v každém případě disk!
lordmystic
Kolemjdoucí