12V při USB PD 3.0?

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Da Gony 6. 2. 2024 15:22

Ahojc, v krátkosti mám dotaz, zda USB 3.0 nabíječka bude poporovat výstupní napětí 12V. Pročítal jsem článek na wikipedii. Ze kterého ale si nejsem stoprocentně jistý. USB PD 1.0 definuje 5,12,20 Voltů

As of USB Power Delivery specification revision 2.0, version 1.2, the six fixed power profiles for power sources have been deprecated.[67] USB PD Power Rules replace power profiles, defining four normative voltage levels at 5 V, 9 V, 15 V, and 20 V. Instead of six fixed profiles, power supplies may support any maximum source output power from 0.5 W to 100 W.

12 Voltů tam není. A taky z toho nějak mezi řádky čtu, že by to mělo být flexibilnější nebo s více možnostmi než 1.0. Představuji si to, že 1.0 zdroj nabídl jen vyšší napětí a zařízení pošle zprávu, zda ho chce a složitější to není... A 2.0 už to upřesňuje i s určením proudu, nebo že zařízení si řekne kolik chce, zdroj mu pošle co z toho umí a finálně si zařízení vybere případně, co se mu hodí nejlíp

Konkrétně, je to zpětně kompatibilní tak, že Nabíječka s PD 2.0 nebo 3.0 bude podporovat i 12 voltů skrze PD 1.0, pokud je zpětně kompatibilní? Tedy že zařízení PD 1.0, které bude chtít 12V, uspěje, nabíječka PD 2.0 i obsáhne 1.0, kde 12V je?

Druhý dotaz, ve čem se konkrétně liší USB PD 2.0 a 3.0. Nevidím tam žádné praktické rozdíly.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 2. 2024 18:26

Vsechny moje (PD chargery) 12V dovedou / davaji. A jsou mezi nimi i (modely s PD) 3.0 ... za mne tedy ano, funguje.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 6. 2. 2024 18:28

12V z PD 3.0 bez problémů dostaneš.

Da Gony píše:Druhý dotaz, ve čem se konkrétně liší USB PD 2.0 a 3.0. Nevidím tam žádné praktické rozdíly.

https://www.ti.com/document-viewer/lit/html/SSZTB41
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Da Gony 13. 2. 2024 22:17

Jejda, v dotazu se mi slova "USB" a "3.0" dostaly nepatřičně k sobě

Jo, už to vidím z toho dokumentu.
Da Gony
Junior