od Razor22 22. 3. 2024 22:31
Jak jsem už psal, dělají to i m.2 disky.
A zkoušel jsem kopírovat jeden 10GB soubor. Ne sadu malých souborů, tam je rychlost pochopitelně nižší.
Na původním Pc, odkud jsem data původně kopíroval, jsem žádné zpomalení QVO disků nezaznamenal a to jsem kopíroval několik TB. Nicméně rád bych to po poznatcích ještě jednou na tomto pc vyzkoušel.
Pochybuji ale, že při kopírování jednoho souboru má rychlost u SSD spadnout na 70 MB/s, to určitě není nic normálního. A u m.2 už vůbec ne.
Ano, mám poslední BIOS a poslední ovladače k desce. FW k diskům jsem nehledal, mohu zkusit.
Nyní z m.2 disku kopíruji na QVO disk cca 600 GB dat a rychlost kolísá mezí 90 až 350 MB/s, zde záleží jak velké soubory se zrovna kopírují. Je tedy vidět, že disky jedou nyní v pořádku, procesor zůstává na 1%, tedy vše bez problémů. Aby to ale takto jelo, musel jsem restartovat, což je prostě zvláštní.
-- 22. 3. 2024 21:58 --
Teď při kopírování 680 GB jsem si všiml u QVO disku asi té věci, o které jsi psal. Počátečních cca 90GB dat zapisoval opravdu rychle, v podstatě plnou rychlostí disku. Následně to spadlo a začal rychlost variovat. Někdy to spadne i na 10 MB/s, ale někdy to vylítne i na 350 MB/s. Částečně možná i velikost souborů, ale asi tam hraje dost i to, co jsi říkal, zaplní cache a pak ji uvolní a rozjede to zase. Takže to kolísá, nicméně průměr je stále kolem 190 MB/s +-. A další věc, procesor je stále na 1%. Tak by to podle mě mělo normálně běžet. Rychlost disku se mi nyní zdá také ok, i když zdaleka není udávaných 530 MB/s. Ale normálně takto velké objemy nekopíruji a hlavně jestli to třeba prvních cca 80GB dat kopíruje rychle, nevidím v tom problém.
Každopádně když se problém neprojeví, kopíruje to jak má a všechny disky jedou řekl bych ok. Když se to ale podělá a začne vytěžovat procesor, dropne rychlost prostě na max. 80 MB/s a tam to prostě zůstane již na stálo, stejně jako nesmyslné vytížení procesoru.