LN, 70 000 Kč, 80 % hry, 20 % programování

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ada84 10. 4. 2024 17:40

Ahoj,

rád bych si pořídil nové PC. Mohl bych poprosit o pomoc s výběrem jednotlivých komponent?

Požadavek (ne)hlučnosti: LN, případně něco, co se tomu bude blížit (chladič grafické karty asi měnit nebudu)
Účel pořízení sestavy: Především hry (80 %) a programování (20 %)
Finanční limit: 70 000 Kč (to je strop, kdyby to bylo o "pár tisíc míň", budu rád)
Operační systém: Win 11 (vlastní licence)
Sestavíte si PC sami?: Ano
Budete taktovat?: Ne
Monitor + jeho rozlišení: FullHD, v budoucnu si plánuji pořídit QHD nebo Wide QHD
Kupujete i periferie?: Ne, jen holou skříň
Další požadavky:
  • 4 TB disk na data
  • 64 GB RAM
  • Bez zbytečných příplatků za RGB světla, budu mít uzavřenou case

Na základě podobných požadavků jsem se již pokusil sestavit následující:

70 378 Kč
(Pozn. Při objednání komponent na smarty.cz a czc.cz se mi celková cena s DPH dostala na cca 66 500.)

Je na této sestavě něco špatně? Co byste mi případně doporučili jinak?

Pak jsem se chtěl ještě zeptat:
  • Je vhodnější mnou zvolený zdroj, který má přímo 12VHPWR (16-pin) konektor a nebo jinde doporučovaný Seasonic FOCUS GX-850, kde musím navíc dokupovat redukci?
  • SSD disky Lexar se prodávají i ve variantě s chladičem. Bude to vhodnější?
  • Byla by vhodná i case ve variantě compact? Grafická karta by se měla vlézt, ale asi by to bylo celkově hlučnější, protože je tam méně větráků, že?
  • Vlastním přenosnou licenci na Win 8 Home, kterou jsem upgradoval na mém stávajícím PC na Win 10. Půjde to upgradovat na Win 11 pro tuto sestavu a nebo je potřeba koupit licenci novou? (mimo rozpočet)

Děkuji.
Ada84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 4. 2024 20:38

Zdroj máš lepší asi zvlášť (cenově), není to redukce, ale přímo kabel.

Disk vezmi bez chladiče, deska chladič má.

Compact není vhodný nad 4070/4070S 12GB.

W8 1oo% nepůjde.

-

Sestava je ok. Pokud bys chtěl tu úpravu grafiky, můžeme se domluvit.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 11. 4. 2024 00:52

Poslední dobu se tu v sestavách objevují disky Lexar. Z aktuálních řad jsou NM710 a NM620 vyloženě odpad a trochu slušné jsou až NM790. Nicméně i tam je vždy výrazně lepší Kingston SSD KC3000. Vyplatí se snad jen ta 4TB verze NM790 s chladičem, která je aktuálně kolem 6200 Kč.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 4. 2024 09:34

Vzal bych rovnou Focus GX-1000 v ATX 3.0 verzi.

Pokud potrebujes usetrit, tak B650 Aorus Elite nebo B650 Tomahawk. Taky je otazka jestli na data potrebujes KC3000/NM790, ale to zalezi na pouziti a jak moc disk zdima, neni "programovani" jako "programovani".

Skrin - pokud mas misto na plnotucnou verzi, vem tu. Na chlazeni je lepsi. Ja mam 4080+7800X3D ve Fractal North, coz je v podstate jinak nastrojena Define Compact. Da se, pro beznou praci neslysne. Ale pokud dlouho hraju a zvykam z toho vsechno, tak uz stroj slysim. Neni to nijak dramaticke, ale slysim. Pokud bys chtel hezkou skrin, tak North je top. Ted delaji i vetsi North XL (tusim ze odpovida plnotucne Define). Kdyby tehdy byl dostupny, sel bych do North XL.

Jen poznamenam, ze takovy build bude slouzit opravdu dlouho. CPU by melo vydrzet 2-3 generace GPU v pohode. Skrin, zdroj a chlazeni pak dele.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 11. 4. 2024 10:34

Pokud jsi W8 povýšil na W10 i s registrací na webu Microsoft, pak by W11 licenci vzít mohly.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ada84 11. 4. 2024 10:38

Systémový disk jsem si změnil na Kingston. Programování řeším především v práci, kam se z domu připojuji vzdáleně. Zde to uvádím jen pro nějaké menší domácí projekty nebo pro případ nouze (nefunkční spojení do práce), takže nic náročného. Potřebuji především tu větší kapacitu na stávající data, která se budou především číst než opakovaně zapisovat/přepisovat (na nějakou schovanou NASku bohužel nemám doma moc prostoru).

Skříň si nechám tu plnohodnotnou Meshify, na ní místo bude + se mi vzhledově líbí víc. Zdroj asi nechám GX-850.

Každopádně moc děkuji všem za cenné rady.

-- 11. 4. 2024 10:40 --

meda2016 píše:Pokud jsi W8 povýšil na W10 i s registrací na webu Microsoft, pak by W11 licenci vzít mohly.

Já to zkusím a případně dokoupím licenci novou. Pak případně ještě napíšu, jak to dopadlo.
Ada84
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ada84 12. 4. 2024 16:25

Tak nakonec jsem si rovnou objednal i licenci na Win11 Pro, takže to nezjistím. :)
Ada84
Kolemjdoucí