Afterburner - mízí hodnota teploty GPU

Ladíme výkon počítače, postupy, zkušenosti, benchmarky, přetaktování

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 22. 4. 2024 12:25

Ahoj,
mám prosbu na notebooku s grafickou kartou 3080, máme nainstalován Afterburner. Žádné vlastní nastavení afterburneru jsme zatím téměř nedělali(pouze ať se teplota GPU a CPU ukazuje při hraní na obrazovce).

Ze zatím neznámého důvodu vypadává hodnota teploty. Viz přiložené fotky, pár vteřin to ukazuje viz foto třeba 49°C, pak na cca vteřinu blikne 0°C a pak zase ukazuje dál těch třeba 49°C.

Nevíte čím by to mohlo být? Jestli to může být nějaká vada teplotního čidla u GPU?
Přílohy
1713780950714.jpg
1713780950698.jpg
PavelxHrbac
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 23. 4. 2024 10:51

Máš aktuální verzi Afterburneru a ovladače GK? V jiných programech (GPU-Z, HWiNFO) jsou také výpadky čtení teploty?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 23. 4. 2024 12:15

Afterburner mám poslední stabilní verzi (na stránkách afterburneru byly dvě, druhá beta nebo tak cosi). Pak jsem stáhl nVidia app a nechal ji stáhnout aktuální ovladače.

Programy co píšeš, vyzkouším (děkuji za inspiraci)

-- 23. 4. 2024 11:17 --

Konečně se mi podařilo pro google správně zadat co hledat a zjistil jsem, že se to děje často.

https://www.reddit.com/r/MSILaptops/comments/hvei1h/msi_afterburner_gpu_temps_jumping_from_0_to_50/

https://www.youtube.com/watch?v=fYOATis3j_A

https://www.reddit.com/r/GamingLaptops/comments/jb4mof/gpu_temperature_fluctuating/

Jestli chápu správně, tak k tomu dochází kvůli přepínání mezi integrovanou a dedikovanou kartou, s čímž si Afterburner neporadí (jak tam někdo píše, což jsem nevěděl, prý není dělaný pro laptopy). Zkusím ty další doporučené programy.
PavelxHrbac
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 24. 4. 2024 21:53

Neuvedl jsi konkrétní typ notebooku. Extra GK může být "zadrátována" různě. Ale pokud dochází k její deaktivaci, tak údaje o teplotě nezjistí žádný SW.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 26. 4. 2024 11:13

Podle popisu na stránce výrobce by měl notebook umět přepínat mezi "Discrete Graphics Mode" (Diskrétní grafický režim) a "MSHybrid Graphics Mode" (NVIDIA Optimus). V diskrétním režimu k vypínaní karty nedochází a údaj o teplotě je dostupný trvale. Nevýhodou je vyšší spotřeba. Postup změny režimu je popsán zde.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 7. 5. 2024 10:34

Moc děkuji za info, nastavím ten diskrétní mód.
PavelxHrbac
Junior