Spuštění starších aplikací na CD ve Win10/11

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod bluenite 17. 5. 2024 18:23

Jako poslední možnost zkouším vznést dotaz zde, jestli je možné spustit program na CD ve windows 11, konkrétně encyklopedii LidskéTělo2 z r.1997. Nejspíš se jedná o 16bitový sw, což těžko zjistím. Zajímavé je, že některé starší programy fungují v pohodě, např. hezky udělaný Rozum do kapsy z té samé doby.
Režim „kompatiblity“ samozřejmě nefunguje. Jako že mě osobně nefungoval prakticky vůbec nikdy. Tak fakt nevím, k čemu to tady pořád je. Dá se k tomu něco dodat? Jestli existuje nějaký způsob, bez toho abych musel naládovat někam win95, by mě celkem potěšilo. Jinak to cd je na vyhození.
Díky za reakce.
Petr
bluenite
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 5. 2024 19:11

Windows 3.x a 95, 486DX, 640×480px... Doporučil bych virtualizaci.
Nicméně, můžete ještě zkusit tento postup a doinstalovat NTVDM (virtuální DOS). Stále to bude virtualizace, ale méně komplikovaná. Samozřejmě je tu pak jisté riziko v rámci bezpečnosti, protože se jedná o staré nepodporované funkce OS.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod bluenite 17. 5. 2024 19:18

bohužel, jsem si neuvědomil, že již nemám ani win10 ale pouze11.
Tady ten popsaný postup už asi nejde, když tam ta volba NTVDM chybí.
Tak to vzdávám a cd jde do koše. Nestojí mi to za tolik vynaložené energie. Díky
bluenite
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 17. 5. 2024 23:05

Můžeš celkem jednodušše zvirtualizovat W95/98SE ve VirtualBoxu; na dnešních mašinách doslova otázka několika minut.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor