Zdravím, asi před dvěma lety jsem si koupil tuhle kartu:
GIGABYTE GeForce RTX 3070 VISION OC 8G (rev. 2.0)
Nějak jsem tehdy získal bůhvíproč pocit, že potřebuju upgradnout předchozí (měl jsem myslím MSI GeForce GTX 1060 GAMING X), jako blbec jsem navíc trefil zrovna dobu, kdy byly nejdražší a koupil tu 3070 za nekřesťanské peníze. Problém je, že tahle nová karta znatelně topí i v klidovém stavu. Respektive když vůbec nic nedělám, tak hlásí kolem 50 stupňů a já u PC sedím prakticky bez trička, protože se to teplo nedá vydržet, oteplí to místnost třeba o tři stupně. V zimě mám v pokoji 26 stupňů a větrám jak blázen.
Když si pustím nějakou starší relativně nenáročnou hru, v mém případě Civilization VI, tak karta je schopna se dostat na 90+ stupňů, větráky řvou na sto procent a pak se to prostě vypne, zasáhne nějaká ochrana. Jasně, stáhnul jsem si MSI Afterburner, podle nějakého návodu na youtube posunul křivku a snížil výkon, aspoň se tím vyřešil druhý problém a karta v zátěži tolik netopí. Ale neřeší to ten první problém, to je vedro v pokoji. Přitom ty teploty idle karty nevypadají drastické, běžný provoz kolem těch 50 stupňů, PC si ševelí, case je čistá a prostorná, není u zdi, cable management fajn, všechno je zdánlivě správně. Ale... nevím, nevybral jsem nějakou moc žravou kartu? Kolik by měla být teplota v klidu? Viděl jsem, že některé karty umí v idle 35-40 stupňů, to by mi nepochybně pomohlo. Je řešením jiná karta nebo dokážu i jako laik poladit Afterburner tak, aby třeba jela na nižší výkon a měla prostě celkově nižší teplotu? Oproti většině lidí neřeším teplo ve skříni a jeho dostání ven pomocí větráků, to mi absolutně nijak nepomůže. Potřebuju řešit obecně teplotu karty... v podstatě jsem ochoten obětovat výkon karty, hlavně ať jí klesne teplota Jsou výpočetní výkon a spotřeba/teplota vždycky v korelaci nebo se dělají třeba dobré karty, které si umějí držet nízkou teplotu? (Asi blbý dotaz, ale nevím, jak to zformulovat).