Náhrada za Windows 7, Windows XP pro MS Office a internet CZ

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod soban 25. 7. 2024 18:28

Linux nikdy nebude Windows i když existovaly projekty aby linux vypadal jak windows.

Jinak chromium v linuxu existuje. Nechápu proč trváš na MS Office i v jejich různých verzích se formátování kolikrát rozhodí.

Jinak některé Windows programy jdou pod linuxem spustit, ale osobně bych používal Open Office které jsou jak pro Win tak Linux.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 25. 7. 2024 19:19

:arrow: Naprosto s Vámi SOUHLASÍM ohledně MS Office v MS Wordu 2003 pracuji již nějakých dvacet let a kvůli editaci dříve vytvořených diokumentů (uložených jako ".doc pro Word 6") nemohu přejít k vyší verzi Wordu, neboť ve vyší verzi Wordu dochází k "ZMRŠENÍ" formátování celého dokumentu (věty, odstavce, mezery apod.) a proto bych rád ještě zůstal u 64bit. Windows 7 ULTIMATE, jak (proč) výše rozepisuji a v tomo kontextu ta otázka ohledně aktualizovatelné verze internetového prohlížeče na bázi Chromia pro Windows 7, mohl by mě někdo poradit? U 64bit. Windows 7 je u mne možné prodloužit jeho používání dokuď jej bude podporovat NORTON, konkrétně se mě jedná o aktuální internetový prohlížeč na bázi Chromia (jsem zvyklí na Chrom rozhraní a doplňky, záložky apod.). Ohledně Linuxu, tak opravdu neexistuje obdobný OS ve kterém bych mohl pracovat MS Woru (MS Office 2003), mohl by mě někdo tady poradit Linuxovou distribuci pro 64bit. ((a i 32bit)) která by byla podobná Windows 7 - Woindows XP nejlépe s implementovaným softwarem pro spuštění alespoň Wordu 2003 (MS Office 2003) když s vyší verzi by byl větší problém.. :?: Prosím o radu ohledně aktualizovatelnýho nternetového prohlížeče pro Windows 7 na bázi Chromia a ohledně uvedeného Linuxu :?: :?: :?: Předem velmi moc děkuji :!: :!: :!:
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 25. 7. 2024 19:42

Ne, neexistuje obdobný OS. A je jedno kolikrát a na jakém fóru se zeptáš.
Pro Windows 7 by stále mělo být funkční Supermium i když o pár verzí zaostává. Je ovšem otázka, jak dlouho bude udržované.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod milsimr 25. 7. 2024 21:32

Ultimátně jsou pouze čtyři možnosti.

1. Prostě přejdi na W11 a nainstaluj Office 2003 tam; pod Windows 10 mám jinde vyzkoušeno, že Office 2003 lze bez problémů nainstalovat a dokonce to i funguje. Mohlo by fungovat i pod W11.

2. Přejdi na W11 a nainstaluj aktuální Office suite - tj. 2016 či novější, vč. M365. Dokumenty vytvořené v prehistorických verzích Office otevři a prostě si je UPRAV tak, aby jejich formátování bylo OK i na novějších verzích. Za mne nejrozumnější řešení - prostě jít s dobou.

3. Nainstaluj nějakej Linux a zkus si Office 2003 zprovoznit svépomocí dle dostupných návodů na internetu; zde na foru na něco takového návod krok za krokem fakt nedostaneš.

4. Můžeš zkusit štěstí s React OS; open source Win32 API systém.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 7. 2024 01:35

...no a pořád je tu ta virtualizace, o které jsem psal. Mohl aby fungovat jako most v rámci přechodu na nový OS/SW. Aby to nemuselo být nárazové, ale mohlo by to být postupné.
Navíc virtuální PC lze vytvořit ze stávajícího - včetně nastavení, dat a programů.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 26. 7. 2024 09:11

... jop, to je de facto možnost č. 5.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 26. 7. 2024 13:13

:arrow: Velmi moc děkuji za odpovědi do diskuze, rovněž tak děkuji "Supermium", neboť to je přesně co jsem potřeboval k záchraně 64bit. Windows 7 a MS Office . :?: Jaký jsou klady a zápory u zvažovaného OS Linux - Zorin vs. Q4OS vs. XPQ4 a doporučovaný React OS ve srovnáví s Windows 7 a Windows XP? :?: Lze na doporučovaný React OS spustit soudobý internetový prohlížeč? :?: React OS umí pracovat s RAM větší jak 4 GB jako 64bit. Windows? :?: Co se týče Linuxu v Češtině (uživatelsky podobný Windows 7 - XP) tak doporučujete spíše Zorin, nebo Q4OS a XPQ4? :?: Předem moc děkuji za pochopení a radu :!: :!: :!:
Naposledy upravil BOROCOMP dne 26. 7. 2024 14:14, celkově upraveno 5
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 26. 7. 2024 13:23

Čtu slovo "Linux" - ten má být čistě pro browsení internetu? Pokud ne, tak si dohledej jak pod Wine zprovoznit Office 2003 a zodpověz si otázku, zda-li je něco takového v tvých schopnostech si to sám nastavit a zprovoznit (mj., informace jsou k tomu staré několik let, doba a vývoj od té doby šly dál); pokud čirou náhodou odpověď bude znít "ne", tak se na Linux úplně vybodni.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Wikan 26. 7. 2024 14:33

Na ReactOS zapomeň, to je v praxi nepoužitelné.
Pokud jde o distribuci Linuxu, tak je to skoro jedno. Za mě spíše Zorin, ale to jenom proto, že už s ním mám nějaké zkušenosti.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 7. 2024 18:33

Často opomíjeným aspektem je podpora periferií a dalšího HW. Pokud jste spokojený s Windows, nasaďte Windows 10. Linux totiž není náplast a na mnohém HW Windows běží lépe/rychleji (po vypnutí Defenderu).
Pokud budete chtít, aby to vypadalo přesně jako Windows 7, existuje řešení v podobě balíčku příkazů Revert8Plus v2 - návod i výsledek zde.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 27. 7. 2024 19:50

Než to rozsekneš, tak W10 skončí podpora.
anonymni

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 28. 7. 2024 17:18

:idea: Takže jiný OS nedoporučujete? Možná by bylo pro mne řešením ještě nějaký ten měsíc zůstat na 64bit. systémech Windows 7 ULTIMATE, kdybych vyřešil aktualizace internetového prohlížeče na bázi Chromia (Chrome, Opera, Atom, apod.) pro přístup na internet (kde jsem nejvíce tlačen k výší verzi Windows), pro ostatní software je Windows 7 plně dostačující. ..
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 28. 7. 2024 17:57

Na to máš přece to Supermium.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Krakatoa 29. 7. 2024 11:50

Nejlepší řešení je nainstalovat a používat Windows 11 spolu s Office 365.
Pokud chceš zobrazovat nějaké staré dokumenty tak ty můžeš ve virtuálce, kde budeš mít Windows 7 s Office 2003.
Nééé, ty toto řešení neustále ignoruješ...
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod soban 29. 7. 2024 18:55

Ale toto se mu radilo několikrát.

Slabý HW nechat win7 + linux pro slabší HW na internet.

Silnější HW nejnovější windows, nejnovější office a pro staré virtuální PC s W7 a starými offíce.

Jinak z linuxu nikdy neuděláš windows, každý má svá specifika i když v linuxu jdou už spouštět programy pro windows, ovšem někdy je s tím problém, tak i v linuxu můžeš udělat virtuální PC a nainstalovat tam windows.

Takže slabý HW udělat kočko psa.
Silný HW nainstalovat nejnovější windows a rozchodit staré programy tam případně do virtuálního PC.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka