Firemní počítač CELSIUS WS530 (Individual)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petra2800 13. 8. 2024 18:12

Ahoj,

za symbolickou částku jsem si koupila PC na práci doma. Internet, psaní, sociální sítě, youtube. Nic dalšího nedělám na tomto PC. Má skvělou spotřebu...

Bohužel speedfan, ale ani FANControl mi nezobrazuje kromě nějaké Quadro K2200 otáčky ventilátorů.

V PC je jeden 120mm, nasávací. Ale je tam i nějaký 80mm který dle mého má přes 3000 otáček...když kliknu na youtube tak mi to přijde jak když se z relativně tichého PC stává letadlo. Je to fakt nepříjemný...tohle normální ventilátor nemůže dělat. To se děje vždy při zatížení PC a pak to najednou utichne a je krásně tichý...

Existuje nějaká SW cesta jak tenhle problémovej ventilátor "zkrotit" ? Je to 4 PIN...ale jeho velikost je nestandarní a malinká...PC jako takovej je uvnitř krásně čistý, co jsem koukala. Jde mi jen o to aby byl PC tichý...o nic dalšího mi nejde.

-- 13. 8. 2024 18:23 --

nemá žádné pevné disky, ale pouze SSD. V případě, že to lze řešit jak? Objednat mohu nějaký chladič, ale absolutně neutuším jaký...nevyznám se v tom. Třeba jen stačí něco, někde nastavit?

-- 13. 8. 2024 18:44 --

32GB GB RAM DDRIII 1600MHz
Xeon NO NAME
QUADRO K2200 (NVIDIA)
1TB SSD MLC SATA III 6Gb/s (NO NAME)
500W zdroj (NO NAME)
1x 120mm FAN (No name)
1x 80mm (integrován v chladiči CPU) (NO NAME)
Víc nevím...
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 8. 2024 19:26

Fujitsu Celsius W530 (WS jako Work Station) má "zajímavě" řešený chladič na CPU. To bude zřejmě ten divoký 80mm. Podle fotky desky má standardní díry na jakýkoliv jiných CPU chladič, ale z fotky nepoznám, jak vysoké jsou komponenty kolem patice, tedy s klidem nedoporučím jiných chladič. Maximálně výměnu toho ventilátoru za nějakou Noctuu - pokud to rozměry dovolí.
Řízení chlazení CPU bývá v nastavení BIOSu, ale u pracovních stanic se na ticho nehraje. Čekal bych tak nastavení v rozmezí "maximum" a "auto" s tím, že nejtišší už zřejmě máte teď.
Pokud ta sestava byla za opravdu symbolickou částku (do 1500 Kč), pak snad. Nicméně celkově je to taková muzejní sbírka :) přeci jen ten HW má přes 12 let. Xeon (zřejmě E3-1225) je pomalejší než základní Intel N100, přitom ten Xeon má při zatížení cca 80 W a ten N100 do 6 W...
Nehledě na K2200, která se dnes už nehodí ani na web - neumí dekódovat moderní video a je slabší, než integrovaná grafika v tom N100...
A když zmiňuji N100, myslím například tohle. Což je krabička 7×7×4,5 cm :)
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 8. 2024 19:38

N100 dela ASUS i pasivne chlazenou. Tzn. 1oo% bezhlucnou.

https://www.tsbohemia.cz/asus-pn42-sn063av_d493369.html

Je samozrejme i barebone verze a hromada dalsich konfiguraci.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Petra2800 13. 8. 2024 19:44

Dle papírů je tam Intel® Xeon® Processor E3-1230 v3
a za PC sem dala 1200,- Kč

Bohužel při zatížení se chová nestandartně, že "vytáčí" otáčky strašně do "vysoka". Nevadí zkusíkm se ještě zeptat v práci jestli to zle nějak ztišit.

-- 13. 8. 2024 19:46 --

KineCZek píše:N100 dela ASUS i pasivne chlazenou. Tzn. 1oo% bezhlucnou.

https://www.tsbohemia.cz/asus-pn42-sn063av_d493369.html

Je samozrejme i barebone verze a hromada dalsich konfiguraci.

Já měla limit 15 stovek takže PC za 7,500,- Kč nepřichází v úvahu...
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 8. 2024 19:57

Pokud SW nedetekuje kontrolery, nepomuze ani Jezis, ani Allah, ani jina vyssi sila. Natoz raci v praci.

Chce to prepastovat. DELID by tomu tez nezaskodil. A podle vysky Noctua U9S, nebo L9x65.

Ovsem ta K2200 zustane hlucna. Slo by na ni Accelero, ale uprava je nerentabilni.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod anonymni 14. 8. 2024 02:53

Tato sestava si žila jako něčí server. Myslím, že kupovat větrák za víc než si dala za komplet nebude moc přitažlivé. Nastavení větráků u procesoru a skříně, bývá jak bylo řečeno v biosu. Určitě bych zkusil, ze všeho nejdřív než budeš dělat nějakou investici do odvětrávání, sehnat někoho, kdo by nanesl novou teplovodivou pastu na procesor i tu grafickou kartu. Nemáte v práci IT oddělení? Třeba kluci se ke konci šichty budou nudit, tak za 30 minut to mají zfouknutý. Přes ten hluk ... pozoruješ pokles výkonu? Když to máš otevřený tak řve ten větrák na procesoru nebo ventilátory skříně? Při startu OS asi taky je plno hluku co?

pasta za 119 korun: https://www.alza.cz/arctic-mx-4-thermal ... escription
anonymni

Odeslat příspěvekod milsimr 14. 8. 2024 09:36

Delid na E3-1230 v3? Musím nesouhlasit, tady to je totální nesmysl a jádro problému - chlazení s uječeným 80 mm ventilátorem - to vůbec neřeší.

Ve starém serveru mi identickej procesor běžel prakticky nehlučně a novější E3-1270 v6 (což uznávám je jiná generace, atd.) umí V SERVERU to samé (1U HPE DL20 gen9).

V nastavení tý WKS (v BIOSu) bych se podíval na výkonové profily.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2024 09:47

Nesouhlasem že neuškodí ale vyjadřuješ myšlenku, že uškodí. 8-P

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Petra2800 14. 8. 2024 10:55

Vzala jsem ho do práce s tím, že chci udělat DELIDování toho procesoru. Ajťáci na mně koukali jako na blázna, že prej se to dělá u herních počítačů. Koukli na to a v BIOS jsem měla nastavený ventilátory na /PERFORMANCE/ tak mi tam nastavil něco jiného s tím, že bude snížený výkon procesoru.

Jinak je tam možná výměna za jiný chladič, ale to je investice zase za 700,- Kč...a já do toho PC nechci dávat už ani korunu. Teď z něj píšu a je krásně tichoučký.

Výkonově mi to opravdu stačí. Doma mám herní počítač a tohle je skvělá alternativa na nenáročnou práci.
Děkuji všem za rady. Ve výsledku jsem tedy spokojená, že se to podařilo takto udělat zcela zdarma. PC tedy vypínám a odvezu si ho zpět domů. Pro někoho už třeba šrot, ale pro mně dobrý pomocník za skvělé peníze.

Díky.
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 14. 8. 2024 13:30

80 mm vetrak je standardni rozmer, vymenil bych jenom ten vetrak za nejaky nizkootackovy a ne cely chladic, kdyby byl jeste problem.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí