Zdravím.
Nedávno mi odešel komplet počítač, tak jsem si koupil nový. Rád dělám pokusy, tak mě napadlo: mám v novém PC 2 síťové karty (1. pevná součást MB, 2. jako externí PCI-E karta), napojené do jednoho MikroTiku, který je jednoduše připojený přes DHCP na hlavní router. Do MikroTiku také vede 2. počítač s Ubuntu, kde jsou připojené všechny disky, ze kterých chci stáhnout data do nového PC.
Podařilo se mi rozdělit karty na novém PC podle priorit, kdy 1. karta tahá internet a 2. je v pasivním stavu. Chtěl jsem udělat pokus - 1. karta stahuje hry z internetu (Steam apod.) a 2. zároveň stahuje zálohy z 2. PC. Jde o to - napojit se z Windows na Ubuntu je rychlá a jednoduchá záležitost. Na pozadí Ubuntu běží vsftpd FTP Server a jde se na něj napojit bezproblémově. Já to chtěl opačně, kdy na Windows běží FTP server a z Ubuntu se připojím jako klient. Udělal jsem všechno - od nastavení karet do privátního režimu, zapnutí sdílení souborů, viditelnosti Windows v síti, otevření portů na Mikrotiku (Už byly defaultně), povolení služby FTP, vytvoření vlastního FTP serveru ve správci IIS až po udělení vyjímek a otevření portů ve firewallu. Výsledek - napojení na Windows FTP server jde jen přes klienta ve Windows, z Ubuntu se na něj nepřipojím (ale např. ping funguje) - pouze za jediné výjimky - vypnout firewall. Takže ano, pokus jde učinit, ale jen z vypnutým firewallem, což je kravina.
Má někdo ideu, kde může být chyba? Podle mě ve firewallu, ale co ještě můžu udělat? Je to jen pokus a nevím jestli mám dál řešit něco, co řešení nemá.