CRT kazí víc oči než LCD

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod papyrus 15. 1. 2007 14:46

je to pravda? A jak je to vubec s tím kažením očí? mám 5 let CRT jsem na kompu dost často a přide mi že vidím furt stejně a brýle nepotřebuju.
papyrus
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 15. 1. 2007 14:50

Kvalitni a dobre nastaveny monitor oci nekazi bez ohledu na pouzitou technologii.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Jagpap 15. 1. 2007 15:08

Ja som mal do vianoc crt a pri pocitaci kazdy den tak 5hodin a oci mam v poriadku.Len ma niekedy stipali ale inak v pohode.Teraz som si kupil lcd19 tak uvidime ten rozdiel.Ale citanie na internete sa neda porovnat s crt pismena na lcd su ostrejsie.
Jagpap
Junior

Odeslat příspěvekod Calhoun 15. 1. 2007 15:11

Monitor s dobrym obrazem a vhodnym nastavenim rozliseni/frekvence oci nekazi a nezalezi na tom jestli je to CRT nebo LCD. Hodne velky a dost casto podcenovany vliv maji okolni svetelne podminky.
Calhoun
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Anonymous 15. 1. 2007 15:15

Wikan píše:Kvalitni a dobre nastaveny monitor oci nekazi bez ohledu na pouzitou technologii.

No, jako takový ne.. Ale spíš on samotný proces koukání do monitoru (ať CRT či LCD) může způsobovat různé problémy očí jako například syndrom suchého oka. Při dívání do monitoru totiž mrkáme mnohem méně, než normálně, oko je logicky sušší. Syndrom suchého oka v pokročilé fázi je již neléčitelný. Prevencí je ale práce za denního světla, nevhodné je oslňující umělé světlo, dále dodržovat vzdálenost minimálně 50cm od monitoru a snažit se mrkat a dělat si přestávky.

Pozor na to, je to velmi podceňované, ale může to mít i trvalé následky.. Zde takový jednoduchý testík.. http://www.systane.cz/consumer/Dry_Eye_Test.asp
Anonymous

Odeslat příspěvekod Kroxigor 15. 1. 2007 15:19

CRT kazí oči i když je super dobrý a nastavený
zjednodušeně:
elektrony které vystřeluje dělo proti stínítku a následně rozsvěcí luminofor tak prolétají dál (ne všechny) a berou sebou mikroprachové částice které vám bombardují oči ...
Kroxigor
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 15. 1. 2007 15:55

Ahoj,

všeobecně se dá říct, že CRTčko (i když kvalitní a excelentně nastavené) je více škodlivé, než LCDčko.

To, že LCD škodí taky je jasné - avšak méně.

Pokud se nepletu, je to tak jak píše Kroxigor. Ještě jinak se dá říct, že LCD vyzařuje mnohem méně elektromagnetického bordýlku, než CRT.

To co napsal Jersey II. je pravda. Syndrom suchého oka je opravdu častý jev. V lepším případě se to částečně řeší tzv.: umělými slzami (alespoň se tak domnívám). Jeho další část věnovaná důležitosti korektního osvětlení při práce s monitorem, je také pravdivá a bohužel mnoha uživateli opomíjená.

Já vždycky říkám.... nikdo si nemůže myslet, že když si koupí LCD za 30000,-Kč a bude do něho čučet 12 hodin denně, že jej oči (hlava) bolet nebudou - je to nesmysl!!

TO Jersey II:

Díky za link!
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Anonymous 15. 1. 2007 16:10

MgX píše:Já vždycky říkám.... nikdo si nemůže myslet, že když si koupí LCD za 30000,-Kč a bude do něho čučet 12 hodin denně, že jej oči (hlava) bolet nebudou - je to nesmysl!!
/quote]

S tím také souhlasím. Je to právě z toho důvodu, jak jsme uvedli výše.. Člověk méně mrká, oko je suché, v lepším případě to způsobuje "jen" pálení, v horším ale i například ztrátu ostrosti vidění. Na rohovce je totiž velmi tenký (myslím, že v řádech µm) slzný pláštík, který má mnoho funkcí, jako například vyživování rohovky, klouzavost oka,... , ale také napomáhá "ostření", při syndromu suchého oka, je tento "pláštík" nedostatečný a to může způsobit spoustu problémů. A jak řekl MgX částečně se řeší pomocí umělých slz, různých lubrikantů, a tak podobně. Asi to bude znít neuvěřitelně, ale je to nejčastější problém, s kterým lidé chodí k očnímu lékaři.. Někde jsem i myslím četl, že tímto syndromem trpí snad každý 30. člověk, ale tím si nejsem jist.. Jinak za odkaz netřeba děkovat.
Anonymous

Odeslat příspěvekod Atsepicnu 15. 1. 2007 16:16

1. Koukani do CRT monitor rozhodne nekazi oci, ale muze je hodne unavovat.

2. Oci "kazi" pokud jsou zaostreny porad na jendu a tu samou vzdalenost, je proto dobre obcas kouknout jinam, dodalky

3. Oci "kazi" (neni to dobry) kdyz nemrkas. Coz se deje u jakyhokoliv monitoru, nebo kdyz na neco cumis a si do toho zazranej (klidne i kniha) Kdyz nemrkas, tak se oci vysusuji a to neni zdrave.

edit: ale kdyz do toho CRT cumite fakt hodne s malou obnovovaci frekvenci, tak se vam muze zhorsit zrak, ale kvuli unave oci. Nekdo mi rikal ze od ty doby co ma LCD tak ze ho min "bolej" oci a ma je min unaveny.
Atsepicnu
Junior

Odeslat příspěvekod Anonymous 15. 1. 2007 16:29

Ještě bych přidal, že je důležitá také úroveň jasu monitoru.. Při špatném nebo žádném osvětlení není dobré mít jas na nejvyšší možnou úroveň, oči se tak unavují velmi rychle a to ať se jedná o CRT či LCD.

Rada na závěr: Používejte mozek, nejen oči.. :-)
Anonymous

Odeslat příspěvekod MgX 15. 1. 2007 16:49

Atsepicnu píše:1. Koukani do CRT monitor rozhodne nekazi oci, ale muze je hodne unavovat.

Ano, v první fázi je to únava zraku. Dlouhodobější únava pak znamená nějaké problémy. Neřešený problém znamená poškození.

Sledování CRT, LCD, TV určitě nikomu nepřispěje ke zlepšení zraku :-B

a jak píšeš, že ...Když nemrkáš u čtení knihy, taky se oči vysušují..... To je pravda. Avšak kniha nesvítí a také nevytváří elektromagnetický spad. Tudíž při dodržování všeobecně platných zásad, Ti kniha ,,kazí", chceš-li, unavuje oči méně, než výše uveděná elektrozařízení.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Atsepicnu 15. 1. 2007 19:47

MgX: souhlas :)

Jersey II. jsem nejak automaticky zvyklej, ze i v noci nechvam na stole zapnutou lampicku. A kdyz ji vypnes, odejdes do tmy a pak prijdes k CRT tak je to poradna pecka pro oci.
Atsepicnu
Junior

Odeslat příspěvekod sprajt 15. 1. 2007 20:12

Kroxigor píše:CRT kazí oči i když je super dobrý a nastavený
zjednodušeně:
elektrony které vystřeluje dělo proti stínítku a následně rozsvěcí luminofor tak prolétají dál (ne všechny) a berou sebou mikroprachové částice které vám bombardují oči ...
sprajt
Junior

Odeslat příspěvekod loneman 17. 4. 2007 19:04

Mam CRT Philips 107P5, pouzivam rozlisenie 1152x864 @ 100 Hz. PC pouzivam hlavne na citane elektronickych knih a clankov vo formate PDF, aplikacie office, browsovanie, hry a sledovanie filmov. Problem mi robi citanie textov, dost ma palia po urcitom case oci (na 100 Hz). Ako student travim mnoho hodín denne na PC prave citanim a pisanim textu. Rozmyslam nad kupou LCD Fujitsu-Siemens P19-2 kvoli zraku. Myslite ze by mi viac setril (menej unavoval) oci ako ten CRT monitor co mam? Zaujima ma ten rozdiel LCD vs. CRT hlavne pri dlhodobej exponacii 8-12 hodin denne. Pripadne poradte nejaky iny monitor.
loneman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Anonymous 17. 4. 2007 19:08

No rozdíl bude obrovský, od té doby, co koukám na obyčejný LCD panel v NTB mě oči nepálí ani nesvědí jako tomu bylo při celodenním sedění u CRT (82Hz). Takže rozhodně kup LCD (oči máš jen dvě), toto téma jsi předpokládám četl..
Anonymous

Další stránka